Извънредни новини

Областният управител за възстановяването на пострадалите карловски села:Направено е много, приключили са над 30 обществени поръчки за изграждане на мостове и улици

Направено е много, приключили са над 30 обществени поръчки за изграждане на мостове и улици, но е необходимо да се вдигне темпото на същинското строителство, подчерта д-р Зюмбилев

Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев инспектира напредъка на възстановителните работи в карловските села, които пострадаха тежко при наводненията на 2 септември м.г.  Заедно с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов и заместник областния управител Атанас Ташков посетиха селата Каравелово, Богдан и Слатина, за да се запознаят на място как вървят строителните дейности по обновяване на улиците, мостовете, обезопасяването на коритата на реките, деретата и обществените сгради. 

По данните на кмета на Карлово се работи се по десетки обекти  в трите села, извършено е проектиране, подготвени и реализирани са 30 обществени поръчки (от общо 40 проекта). Вече има избрани изпълнители за почти всички обекти, с изключение на два моста и едно дере. Общата стойност на приключили търгове по ЗОП е 42 млн. лв.

Д-р Кабаиванов припомни, че за възстановяването на засегнатите села са необходими общо над 60 млн. лв. Бедствието причини сериозни материални щети на инфраструктурата – съборени бяха  21 моста в и между населените места. Разрушени или тежко пострадали са 37 улици с обща дължина над 20 км и площ над 74 500 кв. метра. Бедствието унищожи около 6 км. водопроводна мрежа. Отнесени бяха около 280 електрически стълба. Пострадаха осем обществени сгради – 3 читалища, три клуба по интереси, спортна зала, детска градина.

С две постановления на Министерски съвет са осигурени 16 млн. лв. като до края на годината са необходими още 26 млн. лв.

„Община Карлово в момента е на етап възстановяване на инфраструктурата и се полагат огромни усилия, свършена е сериозна работа за близо една година, но е необходимо да се ускори самото строителство, тъй като хората са преживели много и очакват по-бързо нормализиране на живота им“, коментира след инспекцията областният управител. Като приоритет той посочи реконструкцията на мостовете и улиците в самите населени места. „Кметовете на селата ме увериха, че за една година е направено много от страна на държавата и общината, за да се подпомогне възстановяването на засегнатите домове и за подкрепа на пострадалите домакинствата“, подчерта д-р Зюмбилев.

Според обобщените данни в дарителската сметка на общината са постъпили 1,9 млн. лв. и всички те вече са разпределени от Обществения съвет. Най-тежко пострадалите домакинства са получили по 16 654 лв. Втората категория са подпомогнати с по 7 хил. лв. Като дарение са получени и раздадени на нуждаещите се още 211 климатика, 137 хладилника, 120 перални машини, 171 готварски печки и 89 бойлера.

Не пропускай

Сопот е домакин на традиционния събор за закриване на мотосезона

Кметът на Общината Деян Дойнов поздрави рокерите “Да караш мотор е като да летиш. Това …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *