НП “Централен Балкан“ организира посещения в буковите гори на парка

Посещенията са за туроператори, екскурзоводи и учители, преподаващи в Общините


През 2017 г. най-съхранените и най-представителните естествени букови гори от деветте резервата на Национален парк „Централен Балкан“ са включени като част от серийния транснационален обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО „Старите и първични букови гора на Карпатите и други региони в Европа“.

Целта на посещенията е да се интерпретира в реална среда природното наследство, да се дадат насоки за водене на групи, организиране на занимания на открито, игри и екообразование.
 
Предвидени са общо три двудневни маршрута – два за учители и един за туроператори с различна степен на трудност, както следва:
 

  • Маршрут 1 за учители: гр. Априлци – Комплекс за интерпретация „Гората“ – х. Плевен

Дата: 4-5 юли 2024


Участниците се придвижват със собствен транспорт до кв. Видима, ВЕЦ Видима в град Априлци. Програмата включва посещение на Комплекс за интерпретация „Гората“ и изкачване до х. „Плевен“ от м. Мазането, запознаване с резерват Северен Джендем. Преходът e с ниска до средна трудност, с продължителност от около 3 часа на посока, с включени почивки и интерпретация. В рамките на организираното събитие ДНПЦБ поема разходите за нощувка на х. „Плевен“ на дата 4 юли 2024 (четвъртък), лека вечеря и закуска. Останалите необходими хранения за двата дни се обезпечават от участниците по тяхна преценка. Връщане на 5 юли до изходната точка по същия или по преценка на групата по алтернативен маршрут.


Необходима екипировка – раница, туристически обувки, удобно облекло, шапка, вода, храна за из път, дъждобран, щеки (по желание). Препоръчваме на участниците да имат сключена планинска застраховка.

  • Маршрут 2 за учители: гр. Калофер – х. Рай – водопад Райско пръскало

Дата: 8-9 юли 2024


Участниците се придвижват със собствен транспорт до м. Паниците в град Калофер. Програмата включва изкачване до х. „Рай“ и водопад „Райското пръскало“, запознаване с резерват Джендема. Преходът е със средна трудност, с продължителност от около 5 часа на посока, с включени почивки и интерпретация. В рамките на организираното събитие ДНПЦБ поема разходите за нощувка на х. „Рай“ на дата 8 юли 2024 (понеделник), лека вечеря и закуска. Останалите необходими хранения за двата дни се обезпечават от участниците по тяхна преценка. Връщане на 9 юли до изходната точка.
Необходима екипировка – раница, туристически обувки, удобно облекло, шапка, вода, храна за из път, дъждобран, щеки (по желание). Препоръчваме на участниците да имат сключена планинска застраховка.
 

  • Маршрут 3 за туроператори/екскурзоводи/водачи на групи: гр. Карлово – х. Васил Левски – х. Рай – гр. Калофер

Дата:15-16 юли 2024
Участниците се придвижват със собствен транспорт до гр. Карлово. Програмата включва изкачване до х. „Васил Левски“ и запознаване с резерват Стара река. Преход на следващия ден до х. „Рай“ и запознаване с резерват Джендема.
Преходът е със средна трудност, с продължителност от около 7 часа първия ден и 9 часа втория ден с включени почивки и интерпретация. В рамките на организираното събитие ДНПЦБ поема разходите за нощувка на х. „Васил Левски“ на дата 15 юли 2024 (понеделник), лека вечеря и закуска. Останалите необходими хранения за двата дни се обезпечават от участниците по тяхна преценка. Слизане в град Калофер на 16 юли и придвижване с обществен транспорт до град Карлово.
Необходима екипировка – раница, туристически обувки, удобно облекло, шапка, вода, храна за из път, дъждобран, щеки (по желание). Препоръчваме на участниците да имат сключена планинска застраховка.
 
Включването в събитията става чрез попълнен формуляр за участие. Предвижда се одобрение от до двама участници от учебна институция, туроператорска или водаческа практика, до запълване на групите от по средно 15 участници, без водачите.

В резултат на постъпилите заявления ще бъде извършено класиране на избраните участници с предимство на педагози от училища, разположени в прилежащите населени места около Национален парк „Централен Балкан“, участие в тематични клубове по интереси, туроператори/водачи, опериращи на територията на Националния парк, ред на постъпване на заявленията.
 
Попълнените формуляри се приемат до 23 юни 2024 г. за учители и до 30 юни за туроператори, екскурзоводи, водачи на групи на електронна поща [email protected]

Повече информация на тел. 0885557676 или тел. 0886 76 19 94.

Не пропускай

Карлово чества най-свидният си син Васил Левски

Редица прояви в чест на Апостола в родния му град Карлово чества 187 години от …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *