Културните институции в Карлово на протест за по-високи възнаграждения

Работещите ще протистират мирно по работните си места

Историческите музеи в Карлово и Клисура, както и НМ “Христо Ботев” Калофер се присъединяват към националния протест на работещите в културните институции в страната.

Протестът е на 1-ви ноември от 12.00 часа в София, а исканията на протестиращите са няколко:

1.     Да бъдат увеличени работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в бранш „Образование“.

2.     Да бъде увеличен бюджетът за култура на 1% от БВП.

3.     Да бъдат променени правилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата като бъдат признавани и разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До този момент такива разходи са недопустими.

4.     Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.

5.     Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

6.     Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.

7.     Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурявани културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, с допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

8.     В областта на музикално-сценичните изкуства и театрите да бъде осигурена основна работна заплата, а действащата към момента Методика, съгласно  чл. 23а от Закона за закрила и развитие на културата, да бъде преработена като допълващ стандарт за осъществяване на дейност и допълнителни възнаграждения.

9.     Да бъде въведен допълващ стандарт за дейност, свързана с дигиталните услуги и дигитализация на книжовната памет, за софтуерните продукти и платформи, така както е във всички европейски културни инстути.

10. При разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки.

11.  Да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция „Архиви“.

12. Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорност, както правеха неговите предшественици от времето на Елка Константинова насам, и да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за „Музеи и галерии“. Ако той не направи това, каним  премиера Николай Денков да подпише Договора, както се споразумя с енергетици, миньори и зърнопроизводители.

Не пропускай

Хисаря празнува своята 60 годишнина  с концерт на братя Аргирови

На 25-ти юни от 20.00 часа на Летния театър Във втория ден от празниците, Хисаря …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *