Кметът на Карлово към министрите Стоянов и Вътев: Настоявам държавата да почисти речните корита, преминаващи през горския фонд

В писмата Кабаиванов запознава министрите с последиците от бедствието

Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов изпрати писма на Калин Стоянов – министър на вътрешните работи и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС и на Кирил Вътев – министър на земеделието и храните.

В писмата кметът запознава министрите с последиците от бедствието, което сполетя пет карловски села, и дейностите на Общината по отстраняване на щетите. 

„Водата, наводнила селата, дойде от планинските склонове на Средна гора, където са разположени имоти от горския фонд – частна държавна собственост. По склоновете на планината има още хиляди кубични метри наноси, които дъждовете довличат в разчистените речни корита в селата.“, информира д-р Кабаиванов. 

Той подчертава, че Общината няма право по закон да извършва почистване, укрепване или каквато и да е друга дейност в речните корита или около тях извън урбанизираните територии. 

По тази причина кметът настоява държавата, в лицето на Министерство на земеделието и храните, да предприеме необходимите мерки и да организира почистване на речните корита, преминаващи през горския фонд.

Д-р Кабаиванов предоставя на двамата министри сигналите, подавани към техните предшественици, и доклад на експерти от Австрийското общество за намаляване на риска от бедствия. Документът бе изготвен по инициатива на кмета със съдействието на областния управител на Пловдив – д-р Ангел Стоев.

Не пропускай

Блъснаха жена на пешеходна пътека в района на жп гарата в Карлово

Откарана  е в пловдивска болница Отново блъснат пешеходец в района! Жената е блъсната от джип …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *