Кметовете и жителите на наводнените села блокираха Подбалканския път София-Бургас

Те дадоха срок до 2 седмици да бъдат отпуснати 38,5 млн.лева

В Каравелово все още не е започната работа по възстановяване на коритото на реката. В Богдан и Слатина все още са разрушени мостовите съоръжения и повечето от улиците засегнати от наводненията. Улиците са потънали в прах , при всеки дъжд хората газят в кал:

Делка Пъпкова – жител на Каравелово: “Страхувам се при всяко едно заваляване на дъжд и се налага да гледам дали няма да дойде водата….”

Пепа Павлова – жител на Слатина: “Кал, прах, дупки. Искаме финансиране моста Слатина- Розино, искаме асфалт по улиците, за да спрем да газим калта и да дишаме праха…”

До момента държавата е отпуснала малко над 17 млн.лева, но за да се възстанови изцяло разрушената инфраструкутура са необходими 38,5  млн.лв.

д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово: ” 6 месеца комисията не е заседавала, нямаме отпуснати и лев, хората са разтревожени, не става въпрос за нас, а за хората за всички тези 10 000 жители, които искат да се върнат към нормални условия на живо. Например слатинци трябва да пътуват 17 км повече на ден , за да ходят на лекар, на аптека и до магазин”.

Николай Стоянов – кмет на Слатина:  “Критична ситуация, работите са наполовина, това което е направено се руши и то, околовръстно Лунна пътека, рейсовете няма откъде да минават, колите също….”

Служебният премиер посочи, че цялата сума няма да може да бъде отпусната:

Димитър Главчев – служебен премиер:  “38500 няма как да бъдат отпуснати, гарантирам ви, но поне някакви средства, с които се разполага ще бъдат отпуснати, могат да бъдат спокойни. На 28-ми май са пристигнали отчетените средства, в най-картки срокове междуведомствената комисия  ще се събере и ще бъдат отпуснати възможните средства”.

Кметът на Карлово  и кметовете на населените места заявиха, че дават срок до 2 седмици, за да бъде отпусната наведнъж цялата необходима сума, в противен случай ще  преминат към безсрочни протестни действия.

Не пропускай

В Карлово започва програмата „Вълнуваща ваканция“

Лятната превантивна програма „Вълнуваща ваканция“ се организирана от Община Карлово, Местната комисия за борба срещу …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *