Карлово спечели окончателно – „Куршум джамия“ е на Общината

Това е решение на Върховния касационен съд

„Куршум джамия“ окончателно остава собственост на Община Карлово. Това следва от определение на Върховния касационен съд, който не допусна до касационно обжалване и остави в сила решението на  Пловдивския апелативен съд, с което е отменeно изцяло решение на Окръжен съд – Пловдив от 03.10.2013 г.. Решението на Окръжния съд постановяваше, че Община Карлово трябва да предаде собствеността на имота на Мюсюлманското изповедание.

ВКС не е констатирал при проверката си нарушение на закона или явна необоснованост, които да са довели до постановяване на неправилен съдебен акт и затова не допусна касационната жалба. Определението на ВКС не подлежи на обжалване.

„Куршум джамия“ е най-старата сграда в гр. Карлово. Строена е около 1485-1486 г. и до средата на 20-ти век е използвана за мюсюлмански молитвен храм. В последствие е одържавена. По плана от 1998 г. теренът, на който се издига сградата, е отреден за зелена площ и са оформени алеи и кътове за отдих. 

Призната е през 1976 г. за недвижим архитектурно-художествен паметник на културата, предназначена за трайно задоволяване на културните потребности на населението на гр. Карлово и околността. От началото на 2024 г. „Куршум джамия“ е предоставена за стопанисване и управление на Общинския исторически музей – Карлово, след като преди това е реставрирана по европейски проект.

Не пропускай

8 годишният Дорин Дашинов от Карлово спечели сребърен медал на  Акватлон  в Бургас

Той успя да се пребори с по-големите от него Състезателят на “Триатлет” Дорин Дашинов спечели …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *