Карлово посреща туристите на Празника на розата с концерт и изложба на жп гарата

Художничката Пенка Минчева вече подреди своята изложба 

 „Изложба на гарата“ е инициатива на директора на Общинската художествена Галерия в Карлово Пенка Минчева. Тя е директор на галерията от една година, но едва сега представя свои художествени произведения – голямоформатни портрети, рисувани с печати в пространството на бившия ресторант на жп гарата. 

В експозицията художничката представя автопортрет от 2003 година – първият, нарисуван с техниката печат върху хартия. По-голямата част от портретите са с холандски лица, правени през 2007 г. и показани за първи път в галерия “Райко Алексиев” в София през същата година в съвместна изложба с Димитър Грозданов. Интерес предизвиква и двоен портрет с близнаци, рисуван на фестивала „Процес Пространство“ в Балчик, на който са изобразени американският художник Aaron Miller и галеристката Христина Йорданова. В експозицията присъства и забележителен профил на Андрей Стоицов от 2008 г., рисуван с печат, на който е изписано “профил”. С тези два портрета Пенка Минчева участва в биеналето “Август в изкуството” във Варна с куратор Румен Серафимов през 2008 година.

Според художничката холандските лица, показвани преди години в карловската галерия, в пространството на гарата стоят съвсем различно – като хора, гледащи от прозорците на влака… „Там те носят друг смисъл – за непознати лица, видени за миг и запечатани в съзнанието, защото едната витрина гледа към улицата, по която се движат автомобили, а другата – към пероните на гарата. Това своеобразно алтернативно пространство с витрини и от двете страни като че ли повтаря един вагон с пътници, всеки вглъбен в своите мисли или в разговор със събеседник или с пейзажа.“, сподели Пенка Минчева.

Изложбата се реализира съвместно с инициативата „Концерти на гарата“. Утре, на Празника на розата, от 15:30 часа ще има и концерт, а художничката ще разкаже повече за творбите си.

Не пропускай

Районна прокуратура Пловдив привлече като обвиняем кмета на Войнягово

Той е осъждан два пъти за престъпления от общ характер 31 годишният кмет на Войнягово …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *