Извънредни новини

Калофер отбеляза 175 години от рождението на Христо Ботев

Официален гост бе вицепрезидента Илияна Йотова

   Калофер отбеляза 175 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев. В националния музей, носещ неговото име, пред бюст-паметник му  и паметника на майката Иванка Ботевa бяха поднесени цветя.

   „Ботев разсече горделевия възел на малодушието, на заспалите роби, за да ги призове към свобода и възкресение на отечеството. От Ботевата сила и енергия се нуждаем днес, за да разсечем възела, затегнал силно обществените отношения на омраза, разделение, духовна нищета. Свободата е избор на всеки. Този завет на Ботев трябва да бъде и нашата самооценка. Огънят на Ботев е жив и тази жарава трябва да разровим, за да имаме и ние своя бряг и своя връх на саможертва. За да сме спокойни, че когато ни гледа от портрета, Ботев не се срамува от нас”,  каза в официалното си слово вицепрезидентът Илияна Йотова.

   Гирлянд на славата, венци и цветя в знак на признателност бяха положени от името на държавни институции и обществени организации в подножието на Ботевия мемориал.

   В навечерието на рождената дата на поета-революционер, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов посрещна в Калофер министър-председателя Гълъб Донев, на когото връчи сребърна монета „175 години от рождението на Христо Ботев“.

Не пропускай

Започна изграждане на новата стена за катерене в СУ “Христо Проданов”

Официалното откриване ще бъде в навечерието на 40-та годишнина от делото на великия български алпинист …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *