Какво се случва с тялото ни, ако пием портокалов сок всеки ден

Портокаловият сок е част от сутрините на много хора, които свързват консумацията му с ползи за здравето, включително набавянето на важния за имунната система витамин C. И докато една чаша на ден може да ни осигури нужната доза полезни вещества, пиенето на повече от разумното количество далеч не означава задължително и повече ползи за организма ни.

Австралийката Ан Озбърн обаче решава да пие само портокалов сок в продължение на 40 последователни дни.

С последователите си в Instagram тя споделя повече за опита си с фруктианството, което представлява хранителен режим, състоящ се само от плодове. Колкото до консумацията на портокалов сок за толкова продължителен период от време, тя издава, че никога не се е чувствала по-здрава.

“Усетих емоционални, физически и духовни ползи”, казва австралийката и уточнява, че 40-дневното гладуване, през което е пила само портокалов сок, е направила по време на Великденския пост.

По думите на Ан Озбърн сега тя се чувства в страхотно физическо здраве и има много енергия. От отговорите ѝ на коментарите под поста в Instagram става ясно, че количеството портокалов сок, което е консумирала всеки ден, е средно около 1-1.5 литра, но понякога се е случвало да изпива и до пет литра.

Въпреки че голяма част от последователите ѝ я поздравяват за 40-дневното предизвикателство, а и здравните експерти се съгласяват, че портокаловият сок действително е полезен, при консумацията му трябва да имаме едно наум.

Специалистите предупреждават, че е добре да го пием в умерени количества, в противен случай рискуваме да си навредим вместо да си помогнем. Витамин С в количества от 2000 mg или повече може да доведе до стомашно-чревни проблеми или камъни в бъбреците. А с цели пет литра портокалов сок, колкото е пила в някои дни, австралийката доста е надвишавала дозата. Това количество се равнява на 2620.6 mg витамин С.

Здравните експерти уточняват също, че от пиенето на сок със съдържание на захар на практика няма много ползи и е по-добре да ядем плодовете свежи.

“Соковете обикновено са лишени от полезните фибри, които помагат за забавяне на усвояването на захарите и намаляването на гликемичния индекс. Затова портокаловият сок, дори когато не е подсладен, може да причини скокове на кръвната захар”, допълва диетологът Аби Шарп пред USA Today.

Друга вреда от прекомерната консумация на портокалов сок е свързана с високата киселинност на цитрусовите плодове, която може да увреди зъбния емайл и да причини киселинен рефлукс.

Не на последно място по важност, експериментът на австралийката на практика е опасен и дори животозастрашаващ. Хранителни режими, които включват консумацията само на плодови сокове, водят до глад и в някои случаи смърт.

Рускинята Жана Самсонова, която бе известна със суровоядството си, почина от глад на 39 години. Тя е споделяла, че се храни единствено с плодове, кълнове от слънчогледови семки, плодови смутита и сокове, пише New York Post.

Не пропускай

След смъртта на британец в болницата в Пловдив: Уволниха двама от охранителите

Двама служители на пловдивска охранителна фирма са уволнени, след спречкване с британски гражданин пред УМБАЛ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *