Извънредни новини

Жителите на  Слатина обмислят протести на жълтите павета заради бездействието на държавните институции

Те живеят в страх, че може да бъдат наводнени, а инфраструктурата в селото все още не е възстановена

Жителите на едно от наводнените карловски села – Слатина обмислят протести на жълтите павета заради бездействието на държавните институции. Хората живеят в страх, че може отново да бъдат наводнени, а инфраструктурата все още не е възстановена.

Към днешна дата  от разрушените мостове в селото, само един е проходим,  но той не е обезопасен. Възрастните хора от горната част на Слатина се принудени да ходят с километри до магазина в центъра, за да си купят най-необходимите хранителни продукти:

“Ето аз обикалям и ще се върна чак нагоре.Трудно ли ти е да се придвижваш?-да, защото вече не мога да вървя…”

Ангелина Нешева- жител на село Слатина:  “Този е единственият мост, който свързва селото. Той е направен с подръчни материали. Имаше пешеходни мостове, защото хората  от горния край трябва да слезнат, да обикалят и да отидат до пощата, магазина….”

Пенка Маркова – жител на селото: “Той ще падне, подкопан е.Проблемът ни е, че минават тежки автобуси, тежки камиони, бусове няма да имаме връзка”.

Четвърти месец хората живеят в страх, че при по-обилни дъждове и снеговалежи отново може да бъда наводнени, а коритото на реката и то все още не е укрепено:

Пенка Маркова: “Над тези дерета, които наводниха селото отгоре има готови диги, при следващ дъжд, които не са разчистени, отново ще пометат и ще залеят всичко”.

Мостът между Слатина и съседното село Розино също е разрушен:

Мустафа:  “За Розино някои минаваха пеш, други с колела, сега трябва да минат през Кърнаре за аптеката…”

От Община Карлово казаха за KarlovoPress, че е обявена обществена поръчка за проектиране и възстановяване на двете дерета и двата моста в селото. Подадени са 3 оферти, които се разглеждат от комисията избор на изпълнител. Пред финализиране е процедурата по обявяване на обществената поръчка за моста между Слатина и Розино, но Общината стриктно спазва законовите изисквания и срокове.

Местните жители се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути в най-кратко време ще протестират на жълтите павета в София.

Не пропускай

СУ „Христо Проданов“  отбелязва 40-тата годишнина от подвига на своя патрон с много прояви

Дни преди отбелязване на годишнината от делото на Христо Проданов, първия българин изкачил Еверест, изграждането …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *