Д-р Емил Кабаиванов: Честит празник на знанието, българи!

Празнуваме 24-ти май

“Върви народе възродени!

Има такива стихове, които в три думи събират енергията на столетия.

Върви – подкана, неумолима заповед, която ни казва, че не бива да спираме, че трябва да се развиваме, всеки час, всяка минута.

Народе – ясно указание, че не сме племе, че сме братя, от Варна до Кюстендил, от Видин до Хасково, че и отвъд политическите граници на България. Народ! 

Възродени – родени отново, възкръснали, като  Месията, когото всички са чакали, но никой не е очаквал. Феномен – извън времето и пространството; феникс – светил, изгорял и завърнал се пак, за да свети отново.

Гениален е този синтез, който Стоян Михайловски е успял да постигне само в три думи. Намерил е брилянтен начин да възпее в химн едновременно светите братя Кирил и Методий и своя народ.

Днес ние за пореден път ще пеем този химн в чест на празника – 24 май. В последните години официалното му име е доста сложно и дълго, но в сърцето на всеки българин той си е Ден на азбуката и просветата.

Днес е празник на всички, които служат на буквите и просветата – на първо място на учителите и преподавателите. Но също и на учениците и студентите, на лекарите, на артистите, на художниците, историците, инженерите… Писмеността е първият белег на цивилизацията, затова всички, които я използват, за да общуват, празнуват в деня на буквите.

Честит празник, българи! Нека съхраним почитта към знанието, завещана ни от великите предци. Нека помним – „науката е слънце, което във душите грей…“.

Честит 24-ти май!”, пожела кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Не пропускай

Блъснаха жена на пешеходна пътека в района на жп гарата в Карлово

Откарана  е в пловдивска болница Отново блъснат пешеходец в района! Жената е блъсната от джип …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *