Държавата няма да вземе 100 % от нетната печалба на ВМЗ Сопот

Министърът на финансите изпрати писмо до двата синдиката в завода

В писмо до двата синдиката във ВМЗ Сопот, министърът на финансите Асен Василев е посочил, че разпределението на печалбата на предприятието за 2022-ра година е от компетентност на общото събрание на дружеството по предложение на упълномощения представител на едноличния собственик на капитала, респективно Държавната консолидационна компания, като същото следва да бъде в размер на не по-малко от 50 на сто. 

Това на практика означава, че ако бъде взето решение на общото събрание държавата ще прибере не както първоначално искаше 100 % , а 50 % от нетната печалба на ВМЗ за 2022-ра година.

Миналата седмица синдикатите изпратиха писмо до министър-председателя и министерството на икономиката, в което изразиха категорично несъгласие относно разпореждането на Министерски съвет, тъй като по думите им ако това се случи ще спре модернизацията в завода, закупуването на машини и възможността за увеличаване на доходите на работниците и служителите.

Двата синдиката в завода на КТ “Подкрепа” и “КНСБ” обявиха, че са започнали преговори за увеличаване на заплатите в дружеството и, ако исканията им не получат разбиране ще преминат към протестни действия.

Не пропускай

Д-р Емил Кабаиванов бе избран за член на Управителния съвет на НСОРБ

Кметът на община бе номиниран за пореден мандат за член на Управителния съвет на НСОРБ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *