Извънредни новини

Доц. д-р Борислав Александров представи в Карлово малко известни факти за Ледения континент

Той бе в града по покана на Община Карлово

Доц.д-р Борислав Александров е първият български геодезист, стъпил на Ледения континент. Той гостува в Карлово по покана на Общината, за да представи пред общността малко известни факти за Антарктида.

“В Антарктида не се е раждал човек до момента. Огромен континент. България е една от 29- те страни имащи право на глас на Консултативните съвещания. Всички тези страни управляваме бъдещето на този континент”, така започна своя разказ доц.д-р Александров.

Строежът на българската база е започнал  през 

1987- ма година на остров Ливингстън.

76 са изследователските станции на целия континент до момента. От тях 36 са сезонни, а само 13 държави имат повече от една база.

Най-голямата база е на САЩ. В нея работят 1500 души. А през зимата 600.

“България има няколко повода да се гордее. Корабът, който закупихме е под 1 млн.лв, тази година както занете успяхме да отидем до базата и да се върнем живи и здрави. Корабът бе управляван успешно от военен екипаж. Значи можем. Малко хора знаят, че до българската база има параклис. Той е и първият православен параклис на континента. След нас такъв бе построен от Русия. В момента се изгражда нова лаборатория на площ от 330 кв.м. Основите са поставени “, посочи антарктикът и добави, че континентът разполага с големи залежи на полезни изкопаеми.

Основният проблем, който се изследва от всички страни е затоплянето на климата, което е започнало след 1950-та година и продължава, а това води до топенето на ледовете.

“Годишно се топи 0,162 куб.м лед и тенденциите са това да продължи, което след години ще погълне много държави”, подчерта доц.д-р Александров. Той разказа за животинския свят, времето и предизвикателствата, които са имали българските изследователи.

Не пропускай

Три дни безплатни прегледи за рак на гърдата
във Втора хирургия на УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив

Безплатни прегледи за рак на гърдата стартира във Втора клиника по хирургиякъм УМБАЛ “Свети Георги” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *