Добро взаимодействие и ползотворно сътрудничество между Запасното войнство в Карлово и Общината

Поредна съвместна проява 

Така накратко може да се обобщим поредната съвместна проява на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – СОСЗР – Карлово и Община Карлово, съобщиха от пресцентъра на Общината.

През тази година тържествено ще бъдат отбелязани 120-години от Балканската война, а Карлово и региона има с какво да се гордее от участието на Стремци в нея.

На 10 юни 2023 г., в ранната съботна утрин представители от организацията потежлиха по пътя на Карловския 28-ми пехотен Стремски полк при участието му в първия етап на Балканската война 1912-1913 г. „Изходен пункт” както и на дедите ни през септември 1912 г. е Хасково. От там „атакуваха” позициите на противника при селата Айдормуш и Акче Кайряк /днес, с.Зорница и с.Бели пласт/  в сърцето на Източните Родопи. 

Славните ни предци, в упорити тридневни боеве, с нощна атака на укрепените им пунктове и преследване на противника на широк фронт, без прегрупиране и допълнителни подкрепления, на 8 октомври 1912 г. излизат в поречието на река Арда и освобождават  Кърджали.

Признателните родопчани, още през 30-те години на миналия век са издигнали величествен паметник на своите Освободители. С удоволствие и гордост бе поднасен венец от името на Кмета на Карлово капитан о.з. д-р Емил Кабаиванов на паметника в централния парк в града.

Преди това,  младите представители на Клуб – Приятели на Армията към СУ „Васил Левски” – Карлово – Борис Нанков, Божидара Бодурова и Иван Нанкин, впечатлиха силно и завладяха сърцата на присъстващите в двора на църквата „Св. Успение Богородично” в квартал Гледка на Кърджали с великолепните си изпълнения на патриотични песни и стихотворения, както и със спектакъла за великия ни съгражданин Апостола Васил Левски. 

“Ето така, в добро взаимодействие и ползотворно сътрудничество, запасното войнство от Карлово и Община Карлово работим съвместно в „полосата” на родолюбивото възпитание на жителите на общината, с акцент – военно-патриотичната му насоченост, като същевременно популяризираме и нашата Карловска Розова долина”, посочиха от Общинската организация на Запасното войнство в Карлово.

Не пропускай

Здравка Евтимова: Стиховете на Вазов са вулкан от мощ

Това каза тазгодишният носител на Вазовата награда по време на срещата с жители и гости …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *