Извънредни новини

Добра новина за шофьорите: Плащаме по-малко за винетки

Нови цени на винетките и тол таксите влизат в сила от днес у нас. Промяната е приета с Постановление №142 от 24 юни 2022 г. за изменение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

В края март миналата година министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в кабинета на Кирил Петков предложи минимум 10 процента намаление на цената на всички видове електронни винетки за пътни превозни средства с обща техническа допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона.

Годишната винетка вече струва 87 лева, тримесечната винетка ще е 48 лева, месечната – 27 лева, седмичната – 13 лева, а уикенд винетката – 9 лева.

Електронни винетки, купени през декември 2022 г., дори да са с период на активация след 00:00 часа на 01.01.2023 г., се калкулират на цените, важащи до края на 2022 г. Те са както следва: годишна винетка – 97 лв., тримесечна – 54 лв., месечна – 30 лв., седмична – 15 лв., уикенд винетка – 10 лв.

Националното тол управление апелира потребителите да използват за закупуване на е-винетка сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение. Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета има на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в страната.

Електронни винетки се продават и в партньорската мрежа на Агенция “Пътна инфраструктура”, която включва сайтовете www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg и други.

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди финално да потвърдят плащането на пътната такса. Отговорността за попълване на коректна информация за номера на превозното средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Не пропускай

ОУ “Кирил и Методий” отбеляза Денят на Земята

Денят на Земята се отбелязва всяка година на 22-ри април За първи път Денят  на …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *