Извънредни новини

В четвъртък започва повторно описване на щетите в къщите на наводнените села

До окончателния оглед се стигна, защото жители от пострадалите населените места изразиха съмнения, че събраните средства по дарителската сметка на Общината няма да бъдат разпределени справедливо.

Най-силно обезпокоени на какви средства ще може да разчитат са пострадалите в карловското село Богдан. Изцяло вече е разчистена земната маса и наносите в дворовете, но идва зимата, а има много хора при които трябва да бъдат укрепени основите на къщите. Липсват огради и покъщнина.

Христо Цветков -” Ето тази стая, кухнята изкараха всичко и водопровода и канализацията и сега съм подготвил нещата да наливам и дза подкрепя основите.Обезпокоени сме, защото виждате каква е ситуацията – 1,5 млн.лв докъде ще стигнат. Изявиха се претенции, защото в Каравелово най-напред пострадалите къщи били 90, а в последствия станали над 150….”

Стоянка Краева – пострадала от Богдан: ” Има някои хора и къщи нямат, да се мине и да се направи повторна проверка и да дадат реално на хората каквото трябва. Бюфети, гардероби, всичко изхвърлихме….

Все още не са достигнали до всички от пострадалите хора обещаните 5 кубика дърва. Има и фургони, които не са дообрудвани:

Стоянка Краева: “Не, каквото сме си насъбрали около къщата…”

Златка Каптиева – “Какво липсва? -печка, пералня….е там има два котлона…..”

До момента по дарителската сметка на Община Карлово са събрани около 1,6 млн.лева. Работата на комисията ще продължи най-късно до вторник следващата седмица. След това доклада ще бъде внесен в Обществения съвет и имотите ще бъдат разпределени в определените от него 4 ри групи:

Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово: “Имоти, които са съборени изцяло, втората са имоти които имат сериозни структурни и поражения и трета и четвърта нямат конструктивни проблеми, по -скоро липсват постройки в двора…”

Кабаиванов каза, че момента няма яснота държавата дали ще отпусне средства за възстановяване на частните домове. Той припомни, че е ангажимент на собствениците, които са пожелали фургони да си осигурят ток и вода, а относно липсващото до обрудване Общината се ангажира да реши проблема:

Eмил Кабаиванов: “30 от фургоните бяха неизползвани, 5 от тях преминаха ремонт, ако при тях има такъв проблем ще изпратим наши работници, които да го решат”

От Общината казаха, че има хора от пострадали в селото, които отказват да живеят в 5-те фургона поставени на общата площадка, въпреки че те са захранени с вода и ток. Около 20 къщи в Богдан още не са водоснабдени. Това се очаква да стане до седмица, тъй като се прекарват последните подземни водопроводи.

Не пропускай

В Калофер продължава кампанията „Пролет 2024″

Градинката на гроба на Калифер войвода вече е подготвена за засаждане на цветя Градинката ще …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *