Извънредни новини

В храма “Св.Богородица” в Карлово бе отслужена тържествена света литургия 

Празнуваме Успение Богородично

Днес християните празнуват Успение на Пресвета Богородица. Вярваме, че Светата Дева възкръсна и се възнесе чудесно с тялото си на небето, където стои пред Божия престол и се моли на Бога за нас.

В храм „Св. Богородица“ в Карлово отец Христо Минчев отслужи тържествена света литургия, на която присъстваха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, секретарят Стефан Стефанов, стотици вярващи християни.

По традиция на 15 август в Калофер се провежда празник на калоферската дантела. В едноименния творчески център в града на Ботев, бяха изложени ръкоделия от целия свет.  Д-р Кабаиванов присъства на водосвета отслужен от отец Димитрий и разгледа уникалната експозиция и творческите ателиета, които се провеждат в града.

Творческият център на калоферската дантела отваря врати на 15 август 2018 г. Неговата цел е да популяризира, съхранява и развива това местно изкуство. Десетилетия назад, историята на Калофер е белязана от нещо нечувано за времето си, новаторско и смело. След Руско – Турската освободителна война, опожарен за пореден път, съсипан и угнетен, градът тлее. В това неописуемо трудно време, жените от града намират начин да съберат средства за възстановяването и възраждането на Калофер.

Учат се да плетат совалкова дантела, адаптират начина на плетене, разработват самобитни модели и създават първото в страната училище за плетене на совалкова дантела. Дават живот на така наречената „бяла магия“ – Калоферска совалкова дантела. 

Не пропускай

Откриха обновената сграда на детска група „Детелина“ в Каравелово

Градината бе пострадала най-тежко пострадолата обществена сграда по верме на бедствието На 22 септември – …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *