Извънредни новини

В деня за размисъл – напрежение в страната преди местния вот

В деня за размисъл – изборното напрежение в страната е голямо. Неизвестните остават. Късно снощи ЦИК отмени машинното гласуване и на двата тура за местните избори на 29 октомври и на 5 ноември. Решението е да гласува само с хартиени бюлетини.

До отпадането на възможността за гласуване с машини се стигна след скандал в парламента. Напрежението ескалира, след като депутати заявиха, че машинният вот ще бъде опорочен, позовавайки се на доклад на ДАНС, внесен в Народното събрание.

Според народни представители заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал изходящите кодове на машините за гласуване. Късно снощи ЦИК заседава по въпроса да има или не машинно гласуване на 29 октомври. В крайна сметка комисията взе решение да се гласува само на хартия с 12 гласа ЗА и двама – против.

В София ще може да се гласува с машини. Това решение взе отделно ОИК – Столичната общинска избирателна комисия. Става дума за над 1650 секционни избирателни комисии, където ще бъдат предадени материалите, свързани с машинното гласуване. Общинската избирателна комисия е запозната с решението на ЦИК да се отмени гласуването с машини, но смята, че то е непълно и подлежи на съдебно обжалване и затова не поражда действия.

Източник: БНТ

Не пропускай

Земетресение разтресе Пловдив

Трусът се е случил около 20:24 ч. Земетресение с магнитуд от 4,3 по Рихтер е …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *