В СУ “Св. Климент Охридски” бе представен творческия портрет на проф. Боян Биолчев “Енигмата на откривателството” 

Книгата бе издадена със съдействието на Община Сопот

Пред стотици колеги, приятели и почитатели на проф. Боян Биолчев беше представена книгата “Енигмата на откривателството” с автор д-р Росица Чернокожева. Аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски” посрещна “ректора, който го защитава винаги и с достойнство”. С тези думи проф. д-р Анастас Герджиков поздрави Боян Биолчев и сподели, че той е първият човек, който предлага помощ при всяка от нередките кризи, които са се случвали в образователната институция. 

“Писането на тази книга бе едно от най-смислените неща в живота ми”, заяви д-р Чернокожева. Тя благодари на община Сопот за съдействието при издаването на книгата “Енигмата на откривателството”. В своето обръщение назова Боян Биолчев по име, а не с титлата “професор”, защото както самият той казва “в литературата титли няма”. 

Известният литературен критик Георги Цанков представи Боян Биолчев не само като писател, не само като професор, но и като професионален спортист, който може всичко – да се гмурка с харпуна и да слуша гласа на сирените, да се спуска по пистите като истински ски състезател… “Човекът в неговото творчество е част от природата”, заяви Цанков. 

Под силните аплодисменти на публиката проф. Биолчев говори с доза самокритичност и самоирония: “Когато си решил да пишеш, трябва да си се научил как да драскаш. Многократно съм изхвърлял цели книги, но “Преселението” е книгата, която не ме напуска”, сподели той. 

Той определи Вазовата награда за литература за най-значимата награда, която е получавал. “Тази награда се е спасила от агресията на ежедневието и от политически мотивирани лауреати”, заяви той.

Кмеът на Община Сопот Деян Дойнов определи проф. Биолчев като свой духовен баща и извор на вдъхновение. “Дължа му много. Той е опора за мен, казвам го в края на своя втори управленски мандат като кмет на Сопот”.

Доц. д-р Георги Бърдаров беше водещ и модератор на събитието. Той направи великолепна презентация за професора и го определи така: “Лично за мен Боян Биолчев е човекът, който оставя следи” и допълни: “Той владее до съвършенство финия механизъм на хумора и самоиронията”. 

Книгата “Енигмата на откривателството” се издава с любезното съдействие на община Сопот. 

Не пропускай

Деца от всички градини и училища в Сопот почетоха паметта на Апостола

Венци и цветя бяха поднесени пред бюст паметника на Левски Церемония по отдаване на почит …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *