В Карлово отбелязаха 20 години от атентата в Кербала

Беше отслужена панихида

Пред паметника на загиналите в световния тероризъм бяха отбелязани 20 години от атентата в Кербала. 

„На този ден, преди 20 години, в атентата в база Индия в иракския град Кербала, загинаха пет военнослужещи и десетки бяха ранени. В операцията в Ирак общо дадохме тринадесет свидни жертви. Ние ценим усилията на нашите военнослужещи и приноса им за международния мир и сигурност. Покланяме се  дълбоко пред героизма, саможертвата и жертвите, които дадохме в тези операции. Поклон пред паметта на загиналите!“, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, който присъстваше на церемонията.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов произнесе имената на всички загинали български войници при изпълнение на мисията в Ирак: „Поклон пред паметта на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров“. Той назова имената и на останалите доблестни български войни: офицерските кандидати Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Паун Георгиев, Цветан Камов и Марин Милев.

„Има моменти в живота на тежка мъка. Такива бяха часовете на 27 декември 2003 година, когато научихме в Карлово тъжната вест, че трима наши съграждани са загинали в Ирак при изпълнение на войнския си дълг“, посочи кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов. 

„В днешния ден трябва да си дадем сметка колко важна, рискова и колко уважавана от нас трябва да бъде професията на българския войник. Професията на всички тези мъже и жени, които отговарят и с живота си за целостта и сигурността на нашата родина. Нека да бъде светла паметта на загиналите. Да си спомняме за тях и да не забравяме, че свободата, независимостта и целостта на България изискват понякога и жертви. Бог да ги прости и да бъде вечна паметта им“, каза още той.

В памет на загиналите, карловски духовници отслужиха заупокойна молитва. Положени бяха венци и цветя.

Не пропускай

Украсиха първомартенско дърветата по центъра в Карлово

Новият дамски клуб осигури плат и прежда за украсата  Благодарение на Дамски клуб “Розова долина”, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *