Извънредни новини

В Калофер започва изграждане на военен паметник на ген. Никола Иванов

Под негово командване е превзета Одринската крепост по време на Балканската война /1912-1913 г./

Инициативата за построяване на монумента е на сдружение „Калоферски стопани“ с безусловната подкрепа на Община Карлово и е по повод 110 години от Балканската война, съобщиха от пресцентъра на Общината.

„Ръководството на Община Карлово застава зад идеята на Инициативния комитет и ще я подкрепи финансово. Ще предложим на Общинския съвет да гласува средствата, които трябва да осигурим, за да бъдем спокойни, че паметникът ще бъде построен. Ген. Никола Иванов и Калофер заслужават това“, каза кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов.  

Тържествено слово, посветено на успехите и заслугите на ген. Никола Иванов, произнесе председателят на Общински съвет Карлово Доньо Тодоров.

Никола Иванов е роден на 18.02.1861 г. в гр. Калофер. Завършва Априловската гимназия в Габрово и Императорския лицей в Цариград. Участва като доброволец в Руско-турската война /1877-1878 г/, след което завършва Военното училище в София и военна академия в Русия. Изгражда успешна офицерска кариера, като заема висши ръководни постове в армията. Като командващ II-ра Българска армия, той обсажда Одринската крепост и на 13 март 1913 г. я превзема. Пленява 60 000 противника и над 600 оръдия. Командващият отбраната на Одрин – Шукри паша лично предава сабята си на ген. Никола Иванов в знак на капитулация и уважение за изградената стратегия.

Победата при Одрин е една от най-блестящите военни победи в света през 20-ти век и тя неизменно се свързва с името на ген. Никола Иванов.

За своята дейност ген. Иванов е отличен с медали и военни отличия от различни държави. На 6 май 1936 г. получава най-високото звание в българската войска – генерал от пехотата и му е присъден орден „Свети Александър I“ – Първа степен.

Днес бе извършена първа копка за изграждане на паметника.

Не пропускай

Продължава кампанията за набиране на средства за ремонт на НЧ “Христо Ботев” Калофер

Предстои третият благотворителен базар В града на гениалния поет и революционер Христо Ботев, за трети …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *