В Исторически музей Карлово откриват изложба “Фотодесант” на Вилхем Йоцов

Поводът е 145 години от създаване на Сухопътни войски

          През тази година Българската армия и  Българските сухопътни войски отбелязват 145 години от своето създаване. По този повод  в Исторически музей Карлово гостува изложбата „Фотодесант“ на военния фотограф Вилхелм Йоцов. 

Представени са 29 фотографии, в които Йоцов е запечатал моменти от бойни учения и от живота на българската армия в последните 23 години. С обектива си авторът е уловил изстрелвания на снаряди, действия на различните родове войски по време на учения и маневри, самолети в полет, скокове на десантчици с парашут и т.н., за отразяването на които той сподели, че е бил на първа линия на събитията. 

Авторът на изложбата Вилхелм Йоцов работи от 20 години като фотограф в системата на Министерството на отбраната. В момента е фоторепортер на военната академия „Георги С. Раковски“.

        Обхождайки с поглед творбите на дългогодишния вонене фотограф, сякаш поглеждаме към една друга действителност. Фотосите се опитват да изкажат без думи същността на света. А фотографите имат дарбата да улавят тайната на вселената чрез нейните явления във видими форми и цветове. Това е едно от изкуствата, където думите не стигат или са излишни. Изразните средства са толкова силни, че няма смисъл от словото. Изложбата на Вилхелм Йоцов е опит да се навлезе в тайната, в загадката, в същността, показвайки ни действителността, която е сътворена от много и цветни мигове. Когато човек навлезе в своето вътрешно пространство, където е отразил и преобразил гледки, звуци понятия, попаднали там от заобикалящата го действителност, единственият начин те да се превърнат в хармония е да бъдат допълнени от такива гледки, които виждаме в настоящата изложба. Те са сътворени с любов и отдаденост. Заснети са с уверена ръка на професионалист–безстрашно и с удивление от непрекъснато променящия се свят.

          Фотографиите му имат свои истории и показват изпълнението на войнския дълг на военнослужещите от различни видове въоръжени сили и родове войски, денем и нощем, лято  и зима, на фона на красиви кътчета от България. Като творец той се е докоснал до най-съкровените и отговорни моменти, с които се сблъскват военнослужещите. Фотосите са запечатали хиляди мигове от живота и службата на няколко поколения военнослужещи от българската армия, а през последните 20 години и на военнослужещи от страните членки на НАТО. Във фотоизложбата са уловени и мигове по време на провеждането на национални  и международни учения на територията на нашата страна.

              Авторът е имал честта да бъде пряк участник в заснетите събития, а направеното от него е  едно достойно дело. Животът на нашата армия е изразен в тези фотоси, а те, показващи макар и малък отрязък от време, са част от съвременната история на Българската армия. Въздействието на композицията от снимки е толкова силно, че сякаш озарява цялата зала. Зрителите, които ще имат щастието да посетят тази изложба, ще бъдат впечатлени от неговата професионална фотография. Такива творби оставят следи в човешкото съзнание завинаги. Ако продължително време внимателно се вгледате в тези великолепни фотоси, ще усетите, че авторът сякаш  представя бистър поглед към света без филтри  и монтажи.

Не пропускай

Кметът на Сопот: Водата  да се ползва само за питейно-битови нужди

Със заповед общинският градоначалник Станислав Стоенчен забранява използването на вода за напояване на земеделски участъци, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *