Извънредни новини

/ВИДЕО/НМ “Васил Левски” Карлово започна да провежда образователни уроци с ученици за Апостола на свободата

Тази година се навършват 150 години от гибелта на националния герой и по този повод музеят представя живота и делото на Левски чрез 150 различни урока

Една част от уроците ще бъдат проведени в различни училища в  цялата страна, а друга част ще е онлайн както в България, така и в чужбина. Различните уроци за Апостола ще бъдат съобразени с възрастта на децата:

Даяна Комбора – екскурзовод в НМ “Васил Левски” : “И с това дали ще бъдат в България или в чужбина, защото при децата в чужбина много по -трудно се усвоява материала, а уроците, които са в България си имат точно определени теми, по които ще се движат там имаме план. Имаме заявки от Италия, Испания, Германия, Англия, като тук става въпрос не само за един урок към страна, а по няколко”.

Учениците от 5-ти клас на СУ “Васил Левски” в Карлово вече имаха такъв открит урок  за Апостола. Децата научиха и защо експонатите и предметите в националния музей са толкова ценни и трябва да бъдат съхранени за поколенията.

Даяна Комбова:- “Ще бъдат запознати с устава на БРЦК, със снимка на Васил Левски, чийто оригинал се схърнява в Османсикя архив и с копието на знамето на Карловския революционен комитет”.

Ивона Иванова – ученик от 5-ти клас на СУ “Васил Левски” Карлово :”Васил Левски е обикалял в цялата държава в търсене на хора за комитетите и в студ и в жега той все е обикалял”.

В края на урока учениците имаха интересна практическа задача. Трябваше да сканират QR кодове, които да им дадат информация към съответен експонат, който да представят пред класа в ролята на екскурзовод:

Ивона Иванова: “За нас Васил Левски е герой. Има ли още нещо, което те провокира, което те привлича в тази личност? – в кои градове е ходил, за да събира комитети и коя точно е стаята в която са се заклевали”.

За музейните специалисти, както и за цялото общество все още има много въпроси около Васил Левски, които  все още нямат исторически и документални отговори и  продължават да бъдат загадка:

Даяна Комбова: ” Това са въпросите, които не спират да вълнуат всички историци – Кой предаде Левски?Предаден ли е Левски? Къде е погребан Васил Левски?. Ако трябва да търсим документи за Левски то те са в Османските архиви, които са необятни и голяма част от тях не са дегатилизирани все още, а една част от тях са унищожени за съжаление, а романтичната ми част е, че не трябва да бъдат открити  защото ще се развали магията около Васил Левски”.

Ивона Иванова -” Има ли нужда България от герои и личности като Левски?- В момента България има нужда, защото хората са станали арогантни и почти никой не мисли за другите….”

Откритите уроци посветени на годишнината от гибелта на Апостола за  най-малките ученици от 1-4 ти клас ще се провеждат по няколко тематични тетрадки, които са издадени от музея, за за допълват съдържанието, което се учи в училище. Кампанията на музея в Карлово продължава през цялата година.

Не пропускай

В Калофер продължава кампанията „Пролет 2024″

Градинката на гроба на Калифер войвода вече е подготвена за засаждане на цветя Градинката ще …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *