Извънредни новини

/ВИДЕО/Боровата процесионка  вече причинява вреди и на  иглолистните гори в Северна България

Най-голямо е разпространението й в Предбалкана и Средна гора

Борбата с боровата процесионка, която е вид гъсеница се затруднява и заради това, че тя има период, в който прекарва под земята. От няколко месеца вече има сигнали, че вредителят се разпространява и в градове в Северна България,. Най.-засегнатите площи до момента от нея са в Средна гора и Предбалкана:

Петя Матева – гл.експерт в Изпълнителна Агенция по горите: “За жалост поради затопляне и промяна в климатичните условия и други фактори, транспорта по пътищата, процесионката успя да се прехвърли и в Северна България. За първи път получаваме сигнали и от граждани. До сега по това време са идвали само за Южна България”.

Основните вреди, които нанася боровата процесионка е, че изгризва иглите.Тя обаче не унищожа  дърветата. 

Пенчо Дерменджиев – директор на Лесозащитна станция Пловдив: “Снася яйцата около двойка иглици, които се излюпват средата на юли и август и те веднага започват да се хранят с иглиците на бора. До момента не сме видели унищожена гора от борова процесионка и няма такава.”

Експертите обаче апелираха, че вредителят може да причини алергии както по хората, така и по животните. Затова, ако се видят гъсеници по земята не трябва изобщо да се докосват:

Петя Матева: “Редичките с гъсениците е препоръчително да не се настъпват.Защо? – полепват по обувките, може да си ги внесете в къщи, да направите обрив и да се чудите от какво е. Ние извършваме ежегоден мониторинг когато се прецени, че се очаква свръх нападение предприемаме мерки”.

Борбата с боровата процесионка се извършва по два начина. Единият е с хеликоптери, които пръскат със специални препарати и механично при по-слабо нападение.

Не пропускай

В Община Хисаря вече работи система за онлайн плащане на местните данъци и такси

Жителите и фирмите могат да платят задълженията си чрез сайта на Община Хисаря Необходимо е …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *