Българската православна църква почита паметта на св. Архангел Михаил

Честит  празник на всички полицаи

Църковният празник е един от най-големите през годината и е наричан от народа Архангеловден.

Според Библията пред престола на Господ винаги стоят седем ангели – архангели. Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван в православната църква с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака – неслучайно за него казват, че е най-силният ангел. Той представя Божието слово.

Архангел Гавраил е носителят на Божиите тайни. От болести лекува архангел Рафаил, Уриил просвещава душите ни. Салатиил се застъпва за нас пред Бога, Уехудиил го прославя, а Варахиил ни дарява с Божиите благословии. Ангелите са пазителите на хората, при раждането си всеки от нас получава своя ангел пазител.

Денят на Св. Архангел Михаил – военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника винаги се отбелязва Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове.

На този ден празнуват всички с имена Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна, Рангел, Гавраил, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена и други сродни имена.

В деня на Свети Архангел Михаил, както повелява традицията, българската полиция отбелязва своя професионален празник. 

Честит празник на всички именници и на  всички полицаи, които се грижат за спокойствието и сигурността, изправят се срещу опасностите и рискуват себе си за живота на другите.

Не пропускай

“Васил Левски” Карлово отново е сред най-добрите в класацията за областта според успеха на ДЗИ

Училището е на 6-то място от всички училища в Пловдив и областта Възпитаниците на СУ  …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *