За първи път в подбалканския град Сопот бе представен непопулярен и доста атрактивен начин за приготвяне на кафе. Организаторите решиха да направят това в изградения комплекс около лифта в града заради висококачествените характеристики на водата и природосъобразните условия, които предлага базата там, което според експертите е в основата да се приготви хубаво кафе.
Кафе от Етиопия, Нова Гвинея и Доминиканската република бе приготвено по уникалния японски метод сифон. За разлика от традиционните за България начини за консумация на ароматната напитка, тази техника прави кафето по-здравословно за употреба, защото запазва етеричните масла в него.
Велизар Ганчев, експерт: "Без варене само с топла вода и вакум, кафето се връща всъщност там където е водата. Няма пластмаса никъде, стъклено е цялото, по-полезен е от някои видове капсули например...."
За добрия резултат при метода сифон от решаващо значение е качеството на използваната вода. Затова организаторите на атрактивните дегустации избраха подбалканските извори над Сопот.
Андон Дойчев, организатор: "Ние сме направили проби и смятаме, че се получава много добре и точно това искаме да представим защото едната му част всъщност представлява кафе, която ние имаме, а другата всъщност е вода, която е много важна за получаването на правилната напитка".
Дегустациите събраха любители на хубавото кафе от цялата страна:
Росица,от София: "Друго, което ми направи впечатление като част от дегустацията е храната, която бе поднесена заедно с кафето. Имаше здравословни закуски бисквитки, кекс, имаше домашни сладка".
Кафето може да е удоволствие и полезен навик – в това се убедиха всички участници в дегустациите. А когато се съчетае с красива природа, преживяването става незабравимо