(ВИДЕО) ГЕРБ  за случая с кмета на Сопот: Налагането на такса смет върху лозови масиви е абсурдно "Миналата седмица ви запознахме със сигналите срещу кмета на Сопот Деян Дойнов, става дума за една фирма, която е била собственик на 73 дка земеделска земя. Собствениците искат да развиват бизнес с лозови масиви. Кметът начислява един данък върху земеделска земя от 24 000 лева към частния инвеститор на лозовите масиви". Това съобщи на пресконференция Александър Иванов от ГЕРБ.
"Скандално е да му начисляват данък смет. Следва логичният въпрос и управителят на дружеството задава въпрос до кадастър: "Под каква форма община Сопот иска да ни налага данъци и тази такса?", допълни той.
"Документи за промяна на статута на тези масиви и земи не са постъпвали никога. Поради произвола при каквито и да е документи, изисквани от управителя на дружеството, чуждестранният инвеститор не получава никаква информация защо са му начислени тези такси", каза още Иванов. "Общината завежда иск към ЧСИ, изгонва един частен инвеститор, 73 дка лозови масиви се оказват в ръцете на други лица, без никакви правни указания".
"34 общини са управлявани от БСП. Продължението има антискандален характер. Данъчната оценка, която са измислили в общината, е 5634 лева на декар", обясни депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.
"Логичният въпрос е защо правят това нещо в община Сопот. Нашето обяснение е, че те искат да създадат фиктивна видимост на данъците в общината. Надяваме се главният прокурор да разпореди проверка по нашия сигнал. Налагането на такса смет върху лозови масиви е абсурдно и граничи с нездравия разум", каза той.
"Зам.-кметът на общината Николай Новаков по разпореждане на кмета си е извадил освидетелстване дали е психично здрав. И тук задаваме въпроси: "Зам.-кметът Новаков има ли множество криминални регистрации?", "Не е ли вярно, че има такива за множество измами?", "От 90-те години и след това имал ли е криминални регистрации за измами, хулиганство?", допълни Тодоров.
"Ще поискаме депутатите от ГЕРБ да отправят питане до вътрешния министър за това. В парламента има хора, които творят закони, а са разследвани за купуване на гласове. Криминалните регистрации биха могли да бъдат от години назад. Навсякъде е едно и също - феодализъм, социалистически. Получаваме сигнали от инвеститори, от граждани, от общественици. 24 000 данък му е наложен върху 74 дка земя", заяви още той. "Такса смет върху лозя няма как да има? В момента ЧСИ е обявил тази земя за продажба, тъй като инвеститорът е отказал да плати данъка". /24 часа/