По 462 лева великденски премии във ВМЗ

Работниците от ВМЗ - Сопот ще получат премии за Великден. Сумата е фиксирана в Колективния трудов договор и е в размер на една минимална работна заплата за всеки. Във ВМЗ тя вече е 462 лева, а чистият размер на премията след удръжките за пенсия и здраве е 357 лева, уточниха от синдикатите.

Това стана ясно след среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски и заместник-министъра Любен Петров с членовете на Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот.

Това ще бъде вторият бонус в рамките само на около четири месеца за персонала на държавното предприятие, след като в навечерието на Коледа работещите получиха тринайсета заплата. Надбавки в предприятието не бяха изплащани от 2013 година.

В момента във ВМЗ работят 3200 работници и служители, като в последните пет месеца са назначени 700 души. Средната работна заплата в дружеството към края на февруари е достигнала 800 лева. Увеличението спрямо септември миналата година, когато е била 680 лева, е със 120 лева.

По инициатива на Съвета на директорите се разработва и система за допълнително материално стимулиране на работниците и служителите. За всички е осигурен безплатен транспорт и достъпно столово хранене. За първи път от години персоналът е получил и топло работно облекло за зимните месеци.

ВМЗ отчита и добри финансови икономически показатели. Печалбата на ВМЗ за 2015 г. е нараснала спрямо предходната 2014 г. Производствената програма на дружеството е обезпечена с договори до средата на 2018 г., отчетоха от ръководството на ВМЗ.

Продължават строително-монтажните работи за цялостно обновяване на два нови цеха в Монтажния завод в Иганово. Очаква се те да бъдат пуснати в експлоатация в края на месец март и средата на април т.г. Цеховете ще бъдат оборудвани с изцяло нови производствени поточни линии.

Изпълнява се и програма за технологично обновяване със съвременни машини на производствените мощности в Механичен завод и в Завода за инструментално и нестандартно оборудване. /marica,bg