Падна задължителната охрана по кръчмите в Сопот Изискването на община Сопот заведенията, в които се сервира алкохол, задължително да имат физическа охрана, падна в съда. То бе заложено в Наредбата за обществения ред, която предвижда глоба от 500 лв., ако на мястото няма гардове. Никъде в националното законодателство обаче няма текст, който да задължава заведенията да наемат охрана, и на това основание този текст от сопотската наредба е отменен от Пловдивския административен съд.
Той е сезиран от Окръжна прокуратура - Пловдив, по чиито сигнали бяха отменени част от нормативните актове и на други общини. Това се случва, когато общинските съвети дописват законите или приемат актове, които им противоречат. В цитираната наредба на Сопот има и други разминавания с нормативната уредба на страната. Например тя предвижда глоба от 100 до 500 лв. за допускането на малолетни след 20 часа и на непълнолетни след 22 часа в питейните заведения без придружител. Това са драстично по-ниски санкции от заложените в Закона за закрила на детето, които са от 2000 до 4000 лв.
Отменените от съда текстове на наредбата трябва да бъдат прегласувани от Общинския съвет в съответствие с дадените указания./marica.bg