Отново назрява напрежение във ВМЗ Сопот. Работниците са притеснени за бъдещето на завода, след като в края на миналата седмица стана ясно, че дружеството може да бъде приватизирано и това е записано в проекта, пуснат за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Повечето от оръжейниците недоумяват защо е необходимо да се обсъжда приватизация на завода при положение, че продължават да се назначават нови работници, разширява се производството и има осигурени поръчки за изпълнение:
Марко Трумчев: "Не знам, може би държавна политика си е ..."
Работниците са силно обезпокоени, че ако заводът бъде приватизиран след 2017-та целият регион ще остане без поминък:
Ангелина Шеева: "Много неприятно, много, страшно даже, защото хората са обезпокоени, поуспокоиха се малко и сега какво отново проблеми. Толкова млади хора постъпиха тук на работа, какво означава всеки да вземе куфарите пак и да тръгне".
И двата синдиката в завода настояват в най-кратки срокове, предприятието да бъде изкарано от прогнозния списък за приватизация на финансовото министерство. В
противен случай са готови отново да започнат стачни действия:
Иванка Иванова - председател на КНСБ във ВМЗ Сопот: "В момента се коментира тази прогнозна програма тя трябва вероятно до края на годината да бъде приета. Така, че ние още сега настояваме да бъде ВМЗ извадено от този списък за приватизация".
Димитър Атанасов - председател на СС” Подкрепа” във ВМЗ Сопот: "Нашите хора са работили в приватизираните предприятия в Карловска община, от тия предприятия, които бяха приватизирани няма едно, което да работи и именно от там са притесненията на работниците".
Синдикатите ще настояват заводът да бъде върнат в забранителния списък за приватизация.В съобщение до медиите изпълнителният директор на ВМЗ инж. Иван Гецов обясни, че в плана за работа за 2016-та година на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, не са предприети никакви действия за приватизация на дружеството, а за да се случи това след 2017-та първо е необходимо съгласуване с министъра на икономиката.