Изгоряха стотици декари лозя край Анево ОБЗОР Противопожарни екипа остават да дежурят тази нощ в землищата на селата Анево, Иганово и Московец, където днес следобед избухна огромен пожар. Екипите са на РС ПБЗН – Карлово и на ведомствената противопожарна служба на ВМЗ – Сопот. На място е и кметът на Сопот Деян Дойнов, той също ще остане заедно с дежурните. Там все още има десетки доброволци от Сопот, Анево, Московец и Певците, които се включиха в гасенето.
С общи усилия на огнеборците, които гасиха със седем пожарни и доброволците стихията, която се разпростря върху стотици декари елитни лозя, се локализира. Малко преди стъмване кметът на Певците Богдан Богданов и няколко мъже от селото успяха да направят полоси между огъня в лозята на винарска изба „Розова долина” и къщите на Московец и да спасят селото от пожар. На помощ дойдоха и около 50 военнослужещи от 61-ва механизирана Стрямска бригада в Карлово.
Около 14.30 часа днес лумна пожар на територията на полигона на ВМЗ край Анево. Сухи треви се възпламенили при изпитание на боеприпаси. Огънят бил локализиран, а после угасен, съобщиха от ръководството на предприятието.
Около час по-късно обаче пламна втори пожар, този път от южната страна на Подбалканския път София-Бургас. Огънят веднага навлезе в лозята на винарска изба „Розова долина” и първоначално обхвана около 300 декара насаждения. Вятърът поде пламъците и те стигнаха почти до Иганово.
Междувременно изгоряха тревите в канавките и крайпътните дървета по Подбалканския път. Силният горещ вятър от северозапад понесе огъня към лозята на винарска изба „Шато Копса”, които са изток от насажденията на „Розова долина”. Пламъците стигнаха и на около километър от къщите на село Московец. По-късно тръгнаха на изток в землището на Каравелово.
Около 16.30 - 17.00 часа полиция спря временно движението по Подбалканския път, след около час то бе възстановено, но бе спряно движението към Московец и Каравелово. Автомобилите се пропускаха поетапно.
Стихията, подклаждана от вятъра продължи да бушува в землищата.
Пламъците и гъстият дим се виждаха от далече в цялата Розова долина.
Огънят вече е напълно потушен, няма горящи огнища.