Ръководството на Сопот предлага увеличение на местните данъци и такси Ръководството на Сопот предлага на общинския съвет да вземе решение за драстично увеличаване на местните данъци и такси заради невъзможността да бъдат покрити натрупани с години задължения на общината, съобщава БНТ2. Планираното увеличение със 100 % е за данъка на моторните превозни средства. Останалите местни налози и такси ще се вдигнат средно с 25 %.
Николай Новаков - зам.кмет на Сопот "За едно средно домакинство ....досега ако е 30-32 лева нали всички данъци и такса битови отпадъци и местния данък едва ли бариерата ще бъде на годишна база повече от 46-47 лева, ако разбира се общинския съвет го разбере...."
"Да намерят някакъв друг начин. Аз какво съм виновен с тая работа и въобще гражданите на Сопот. Да не сме изхарчили парите ние?
Александър Дринков - жител на Сопот - "Колко плащате в момента данък за вашия автомобил годишно? - около 130 лева .....ако се вдигне с 100 % ще станат около 250 -260 ..не е приятно"
Към момента община Сопот дължи на фонд ФЛАГ и Министерството на финансите общо около 5,4 милиона лева. Според зам.кмета, ако данъците бъдат повишени, ще могат да се заделят средства и за разплащане с община Карлово, където се извършва депонирането на твърдите битови отпадъци.
Николай Новаков - зам.кмет на Сопот - "Защото само на община Карлово ще трябва да платим около 300 - 350 хиляди лева. По закона за управление на отпадъците таксите са по различните двата члена там 62, 64 ще трябва да платим около 150 хиляди лева на база процента боклук който изхвърляме....."
Част от жителите на Сопот изразиха съмнение, че повишаването на данъците ще направи градът по-чист.
Димо Коцидимов - "Те, ако не се вдигнат данъците няма какво да се чисти, обаче въпросът е и ако ги вдигнат чистеното незнам дали ще стане".
Увеличението на данъците в Сопот трябва да бъде гласувано на следващото заседание на общинския съвет.