Нови 3 600 000 лева дълг за пречиствателната станция в Сопот Лъсна ново задължение на община Сопот за изграждането на пречиствателната станция за отпадни води в размер на 3 599 860 лева плюс дължимата лихва. То бе поискано от Управляващия орган на Оперативна програма Околна среда, одобрила проекта за съоръжението в града, което е финансирала с около 12 милиона лева европейски средства. Дългът е заради неприключване на проекта в срок и неподаване на документи за разходи, които да бъдат одобрени от управляващия орган на ОП Околна среда. Това съобщи на на пресконференция на местни медии заместник-кметът на Сопот Николай Новаков.
Срокът е бил до края на 2105 година. Когато в края на 2015 година поехме ръководството на общината задължението бе неизпълнимо поради необявения, но фактически фалит на общината към онзи момент. До трагичното за Сопот тогава положение се стигна заради сложен възел от проблеми, пропуски и неизсянени все още обстоятелства при изграждане пречиствателната станция, коментира Новаков. Той посочи, че дължимите 3 600 000 лева трябва да бъдат платени до края на ноември.
Кметът на Сопот Деян Дойнов и заместникът му Николай Новаков са поискали преди няколко месеца управляващият орган на ОП Окона среда да признае тези разохди по проекта, но това не се е случило.
С новото задължение на община Сопот за изграждане на пречиставателната станция местната хазна ще плати общо 11 700 000 лева, т.е. толкова, колкото струва една пречиствателна станиця от този калибър, коментира заместник-кметът на Сопот. Тази сума включва финансова корекция, задължения към ЧСИ, лихви. В тях влиза и сумата от 907 хиляди лева, преведена незайно защо от временния кмет на Сопот, управлявал през октовмри-ноември 2015 година, Камен Шаралиев на НАП. Сумата представлява данъчно задължение на една фирмите, участвали в изграждането на пречиствателната станция в Сопот и общината води дело да си върне парите. Към сметката миналия ден се добавиха и въпросните 3 600 000 лева.
Пречиствателната станция на Сопот е изградена на базата на 25 хиляди еквивалент жители. На тази база е проектирана и изградена и новата ВиК мрежа на града, припомни Новаков. В същото време проверяващия орган на ОП Околна среда констатирал значително много по-малък оборот на чиста, отпадна и пречистена вода, употребявана от 9-те хиляди жители на Сопот и изтъква неефективността на двете съоръжения.
Междуврменно повторната проверка от страна на управляващия орган на ОП Околна среда, направена на място е установила, че пречиствателната станция на Сопот работи на ръчен режим, тъй като няма необходимата система, която да установи връзката между хардуера и софтуера на съоръжението. Не е ясно откога е този проблем, заяви Николай Новаков. В доклад от проверката се казва, че съоржението работи на парнормален режим в зависимост от добрия усет на опертора, цитира Новаков. Класификаторът за професиите в България признава професията есктрасенс, и това ни дава право да назначим човек с паранормални способности, който да оперира на пречиствателната станция, пошегува се заместник-кметът.
Общинското ръководство на Сопот обяви обществено объждане на проектобюджета за 2017 година. То е насрочено за 28 ноември. Искаме да информираме нашите съграждани за тези проблеми и да чуем тяхното мнение, защото няма как тези задължения да не рефлектират негативно в бюджета на Сопот още години наред, заяви Новков./Марица.бг