Инициативен комитет с председател Никола Пингелов изпраща петиция до Главна прокуратура, Агенция държавна финансова инспекция и Омбудсмана на РБ с искане за извършване на финансова проверка на община Сопот за изминалата 2016-та. Причината е, че през 2016- та в общината по няколко линии са постъпили средства в размер на около 6, 6 млн.лева предназначени
за погасяване на натрупани задължения и окончателно приключване на проектите по ОПОС и ОПРР, но това не само, че не се случило, но се появили и нови задължения. Междувременно през ноември месец миналата година ръководството на Сопот призна, че е лъснало ново задължение в размер на 3, 6 млн.лева за изграждането на пречиствателната станция на града и то било поискано от Управляващия орган на Оперативна програма Околна среда. В петицията представителите на инициативния комитет настояват да се изясни как при задължения на общината към края на 2015- та в размер на 5,1 млн.лева и постъпили 6, 6 млн.лева не само няма положителен остатък за общината, но и част от задълженията остават нерезплатени и как е възникнал новият дълг в размер на 3, 6 млн.лева.
" Ще настояваме да се разбере законосъобразно ли се е разходвал постъпилия фианансов ресурс към общината и, ако е имало злоупотреби и нарушения, кои са извършителите", каза на пресконференция Никола Пингелов. Той посочи, че сегашното ръководство отказва да даде яснота по този проблем и не желае да предостави документи и справки. До момента петицията на инициативния комитет е подкрепена от 150 жители на общината. Вижте повече във видеото: