За 15 поредна година община Сопот връчи едно от престижните с отличия за "Най-хубав Вазов мустак". Носител на титлата е журналистът на БНТ Емил Розов. Конкурсът за "Най-хубав Вазов мустак" е единствения по рода си, който се провежда в рамките на традиционния празник на виното и любовта в подбалканския град. Комисия избира най-достойният, който да свърже името си с това на народния поет чрез мустака:
Емил Розов: "Никога не съм били толкова развълнуван и толкова горд с наградата, която получих.Като ученик, после по-късно и като студент аз бях отличен рецитатор е един от поетите, които съм рецитирал най-много е именно Иван Вазов".
Кметът на общината посочи, че едно от важните условия за връчване на приза е мустакът да прилича на Вазовия:
Деян Дойнов - кмет на община Сопот: "Важното е да има добре поддържан мустак определената личност, разбира се тя е в национален мащаб, не само известни личности могат да кандидатстват и хора от общината, от града и региона".
Емил Розов: "Разбира се, че полагам грижи за този мустак и мога да ви кажа, че за 40 години той е бил обръснат един единствен път на живо в едно телевизионно предаване, в което аз участвах, изпълнявах една роля при, която трябваше да ме дегизират като жена....."
Емил Розов каза, че с удоволствие ще реализира идеята на покойния Димитър Цонев за учредяване на клуб на носителите на приза за Най-хубав Вазов мустак.