Министерството на културата осигури необходимите средства за извършване на ремонтни, консервационни и реставрационни дейности на къщата-музей "Иван Вазов" в Сопот, недвижима културна ценност от национално значение, съобщават от ведомството. Ремонтът ще бъде изпълнен по силата на договор, сключен между Министерството на културата и община Сопот. В рамките на изпълнението на проекта се предвижда и извършване на цялостен ремонт на покрива, освежаване на стаите и на фасадата на емблематичната сграда в подбалканския град.


Ремонтните, консервационни и реставрационни дейности трябва да приключат най-късно до средата на ноември т.г.

От министерството припомнят, че през юли 2015 г., когато Сопот бе домакин на националните тържества, посветени на 165-тата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов, в родния град на писателя беше отбелязана и 80-годишнината от създаването на къщата-музей "Иван Вазов".

Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 г. в Сопот в старата къща на своя род, построена през XVIII в. от неговия прадядо. Тя е опожарена през юли 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война. През 1920 г. в навечерието на юбилейните тържества в чест на 70-годишнината от рождението и 50-годишната литературна дейност на поета сред Сопотската дружба в София възниква идеята за възстановяване на родния му дом. В деня на Вазовия юбилей - 24 октомври 1920 г., е създаден "Комитет за постройка паметник и къща-музей на народния поет Иван Вазов в Сопот". Започва и събирането на средства.

Проектът за възстановяване на родния дом на поета е изработен от архитекта на Археологическия музей в София Александър Рашенов въз основа на указания на генерал Георги Вазов и Вазовата сестра Въла Фетваджиева. През 1920 г. по молба на художника Георги Черкезов, Иван Вазов прави скица на бащиното си огнище, която също е използвана за възстановяването му.

През 1930 г. италианският професор по български език и литература в Римския университет Енрико Дамиани посещава Сопот, придружен от писателя Николай Райнов, като двамата препоръчват да се побърза с възстановяването на Вазовия дом. Строежът на къщата започва през 1931 г. Вътрешната уредба на дома е направена под ръководството на директора на Етнографския музей в София - Ст. Л. Костов, и на основа на сведения на Вазовите братя и Въла Вазова-Фетваджиева. Като източник за възстановка на интериора е ползвано и Вазовото творчество, особено "Под игото". В една от стаите на къщата по идея на Ст. Л. Костов Етнографският музей в София възстановява Бръснарницата на Хаджи Ахил с Вазовите колоритни герои от разказа "Хаджи Ахил" и повестта му "Чичовци".

На 6 юни 1935 г. къщата е открита тържествено като музей. Пловдивският митрополит Максим отслужва водосвет, слово произнася проф. Михаил Арнаудов. Цар Борис Трети държи реч пред възстановената родна къща на поета, реже лентата и я обявява за открита.

През 1964 г. къщата-музей "Иван Вазов" в Сопот е обявена за паметник на културата oт национално значение. По случай 120-годишнината от рождението на народния поет - на 8 юли 1970 г., е открита и експозиция за жизнения му и творчески път в построената до родния му дом сграда. Къщата-музей "Иван Вазов" в Сопот носи атмосферата на възрожденската епоха със своя неповторим колорит, лъхащ от багрите на сопотските черги и китеници, тъкани от Вазовата майка - Съба Вазова./bnt.bg