Читалището носещо името на патриарха на българската литература Иван Вазов в родния му град Сопот е в окаяно състояние, съобщава БНТ 2. Заради течове от покрива, сградата вече става трудно използваема през есенно - зимния и пролетния сезон когато падат най-многото дъждове. След всеки обилен дъжд сцената се наводнява. В повечето от помещенията мазилката е изронена, има влага и мирише на мухъл. В библиотеката част от книгите вече са унищожени:
Диана Недкова - председател на НЧ "Иван Вазов - 1871" Сопот:
"Част от инвентара, част от завесите, част от сцената започват да гният..."
По думите на председателя на читалището, проблемът възникнал след извършен ремонт през 2009-та. От тогава досега общината е била сезирана многократно:
Диана Недкова: "Над 20 докладни записки и писма съм входирала. За тези 6 години връщайки се назад във времето един единствен път от общината имаше опит за частичен ремонт, но така или иначе ефекта беше нулев".
В началото на тази година е било информирано и сегашното ръководство на общината. Зам.кметът каза, че ремонтът може да бъде извършен само със средства от капиталовите разходи на общинския бюджет:
Николай Новаков - зам.кмет на община Сопот: "Кметът е запознат, притеснен е за проблема. Преди около два месеца вкара докладна в общинския съвет, общинските съветници все още не са го вкарали до сесия, с какво мотиви не мога да ви кажа......"
Председателят на общинския съвет посочи, че местният парламент по никакъв начин не е отказал произнасяне по искането на кмета. Първоначално то е било за 119 хиляди лева, които представляват почти целия размер на получаваните от републиканския бюджет средства за капиталови разходи:
Мариана Кацарова - председател на Общински съвет Сопот : "Общинският съвет поиска количествено стойностна сметка, защото одобряване на исканото означаваше отказ от ремонт на детски площадки, общински пътища изграждане на спортно съоръжение все обекти за които хората знаят и чакат. А преди няколко дни постъпи ново искане със сума два пъти по - малка от първоначалната и отново без конкретика за видовете дейности, които ще се извършват".
Предстои в постоянните комисии да се разгледа искането за финансиране и произнасяне на общинския съвет.