Семейство вещомани зарина с боклуци съседите си от цял квартал в Сопот. Хората излязоха на протест и апелираха към институциите за решаването на проблема. Казусът обаче се оказва сложен, защото сметището е в частен имот. Вече 10 години дворът и цялата къща на семейство Богданови са пълни с всевъзможни отпадъци, които преливат извън оградата. Освен, че се носи смрад, при всеки по-силен вятър сметта се разпилява из целия квартал:
Дочка Минчева - жител на Сопот: " То са торби с тоалетни хартии, трушии, то са дрехи скъсани, обувки, буркани. И от там заразата от плъхове, белки и разни такива вредни животинки..."
Ваня Георгиева: "Според биолози от това може да излезе и тиф и какво ли не".
Мария Богданова: "Това е нерегламентирано сметище. Всички институции казват, че това е частен имот и, че нищо не може да се направи".
Освен в непрекъснат страх от болести, хората от квартала живеят и в опасност това сметище да се самозапали. Преди време Димо Делидимов завел две съдебни дела срещу вещоманите, но без резултат:
Димо Делидимов - "Отива се до околийски съд, до пловдивски, до върховен и се връща обратно, уговорката е, че те това нещо ще го махнат. Институциите си прехвърлят топката, просто си го прехвърлят..."
Съседите внесли жалба в общината. След проверка експертна комисия дала становище, че струпването на отпадъци е опасно и трябва да бъдат сезирани здравната инспекция, инспекцията по околна среда и пожарната:
Николай Новаков. зам.кмет на Сопот: "Имал съм подобни проблеми и трябва да ви кажа, че хората от жълтите павета на моменти може би, законодателят не се сблъсква с тези проблеми и не е останало време да се разгледа, имаме много подобни случаи и с животни и с миризми, каквото се иска от нас като администрация ще бъде свършено".
Семейство Богданови не бе открито за коментар. От 2011 година пожарната им е съставила няколко акта и предписания. Семейството обаче ги обжалвало в съда и те отпадали с мотива, че става въпрос за частен имот.