Заради “Интендантско обслужване” - Калофер, Ненчев с второ обвинение Военният министър в оставка Николай Ненчев ще се сдобие с второ обвинение. Това ще стане само два дни след като беше привлечен под отговорност за скрити договори за ремонт на самолети МиГ-29.
Новото обвинение, което ще му бъде повдигнато във военната прокуратура на ул. “Позитано”, е за обществена поръчка за униформите на армията на стойност 4,35 млн. лв.
Не е ясно дали и по новото дело адвокат ще му бъде лидерът на ДСБ Радан Кънев, който го защитава в разследването за МиГ-овете.
Проверката за нередности при изработването на полеви облекла на армейците започва след сигнал, че е ощетено държавното дружество “Интендантско обслужване” - Калофер, за сметка на частната фирма “Лортън”.
Според публикация във в. “Труд” фирмата се занимавала с пришиване на пайети. Ако разследват Николай Ненчев за далавера с униформите, то ще е за това, че е позволил на фирма “Лортън” да си прибере гаранцията, след като се е отказала да шие дрехи на армията, съобщиха хора от бранша за “24 часа”.
Те потвърдиха, че “Лортън” е спечелила с най-ниска цена договор за полеви униформи, но в един момент изненадващо се е отказала в полза на втория в класацията - търговското дружество на МО “Интендантско обслужване”.
Срещу това вероятно “Лортън” си прибира гаранцията за участие в обществената поръчка, която обикновено е 5-10% от стойността на сделката, а тя в случая е била 4,35 млн. лв. Тоест става дума за сума от 220 хил. до 435 хил. лв., която МО е трябвало да прибере като неустойка.
Според тогавашния шеф на политическия кабинет на Ненчев о.з. полк. Илия Налбантов мотивът на министъра е бил “Интендантско обслужване” да получи повече поръчки.
“Това бе и една от целите на управленската програма на ведомството”, заяви Налбантов пред “24 часа”.
“Лортън” може някога да е пришивала и пайети, но зад гърба си има няколко големи договора с МО за изработка на военни униформи, заявиха запознати. Според тях те също трябва да се разследват, защото обикновено частната фирма, която не разполага с крупни производствени мощности, веднага след спечелването на поръчките наемала държавната фирма “Интендантско ослужване” за подизпълнител, естествено, срещу доста по-скромни суми.
Основен свидетел по делото за полевото облекло е бившият шеф на държавното дружество Ганчо Караджов. Той твърдял, че “Лортън” се отказала от поръчката веднага след като подписалия договор с “Интендантско обслужаване” да стане подизпълнител.
Според него идеята била на старши ръководителя на дирекция “Отбранителни аквизиции” Венислав Цанов, който вече е подсъдим по друго дело.
Очаква се разследващите да насочат вниманието си и върху начина, по който са определяни платовете за новите униформи за армията, както и върху ролята на габровската фирма МАКУ, която още през 2009 г. е спечелила поръчка за разработка на тъкани.
Военнослужещи се оплаквали, че новите дрехи бързо се скапвали, като изразявали съмнения, че супермодерният слой горетекс, който не пропуска вода отвън, а отвътре позволява на тялото да диша, е от доста по-ниско качество. Първото си обвинение министърът в оставка получи в сряда в столичното следствие.
То бе за това, че е скрил в каса двата договора с руското дружество РСК-МиГ за ремонт на двигатели. Вместо да бъдат изпълнени, Ненчев наредил да не се прави нищо по тях. Така поставил военнвъздушните ни сили в колапс и изложил на риск живота на летците. /Марица.бг