30-годишинят Дамян Чолпанов от Калофер, заедно със софиянците Никола Леваков и Анастас Шипков тръгват да изкачват връх Пти Дрю, разположен в района на Шамони на 17-ти декември, но остават да пренощуват на 50 метра под върха, защото времето се влошило
Дамян Чолпанов: "По прогоноза го даваха минус 20, скоростта на вятъра незнам, но според мен беше 70- 80 км в час не можех да стоя прав някъде си, на някой ръб или на върха беше трудно да стоя, така духа, че клякаш долу и изчакваш порива да мине...."
Освен лошите атмосфери условия, алпинистът е трябвало да преодолее и техническите трудности по изкачването:
Дамян Чолпанов: "Които на места трябва въпреки студ, свалях ръкавиците, за да мога да бъде по-сигурен.."
За Дамян Чолпанов, който е един от най-младите алпинисти в България, изкачването на този връх е една сбъдната мечта:
Дамян Чолпанов: "Винаги съм мечтал още като ученик когато бях в района на Монблан и той се намира там, гледах го и мечтаех за този връх".
До момента Дамян е покорил Монблан, Матерхорн,Чима Гранде и други. Вместо много високи, предпочита да катери технически трудни върхове, защото му харесва да ходи по големи скални стени. Спомни си обаче, че има такива, които не е успял да изкачи, макар че е бил много близ ко до върха:
Дамян Чолпанов: "През 2012-та на един връх Екзю Пери в Патагония на три въжета от върха - това знаете ли за един алпинист какво е, незнам дали ще се върна на това невероятно място втори път и в свледващия момент трява да се върна, защото кракът ми е замръзнал".
По думите на Дамян хората, които практикуват алпинизъм в България са около 40. Алпинистите сами спонсорират експедициите си. При пътуването си до Патагония се обърнали за финансиране към Българската федерация по катерене и алпинизъм:
Дамян Чолпанов: "Искахме около 500 лева не ни достигаха искахме им тези средства, но те отговориха, че нямаме достатъчно опит, не можем да се качимм и не ни дадоха, а след това като се върнахме ни наградиха с годишна награда и ни дадоха по 300 лева на човек.
От тогава младият алпинист посочи, че е забранил да му споменават името и няма нищо общо с федерацията. Иначе Дамян има множество отличия и награди от държавни първенства. Сподели, че най-значимата за него е почетната награда Минко Занковски, тъй като това е човекът, който му е дал първите стъпки в алпинизма. В далечно бъдеще Дамян желае да покори и някои от най-високите върхове в света:
Дамян Чолпанов: "Осем хилядниците ще си ги оставя когато се пенсионирам, там все още не ме привлича, привличат ме големи скални стени, премиерни маршрути".
В близко бъдеще младият алпинист планира да изкачи още три скални стени в Алпите.