Синдикатите във ВМЗ организираха митинг в подкрепа на политиката на правителството за отстраняване на посредниците при търговските сделки с Военно промишления комплекс. Пред работниците и служителите на завода, председателите на двете синдикални структури КНСБ и Подкрепа посочиха, че за първи път от много години държавата показва ангажираност, целяща оздравяване и модернизиране на предприятието, както и по-достойно възнаграждение на работниците и служителите. На митинга излязоха над 300 души, тъй като предприятието има много договори и не е възможно да се прекъсва производствения процес. В позицията на двата синдиката, която бе изчетена пред работниците се посочва, че чрез редуциране или напълно отстраняване на посредниците при извършването на търговски сделки между държавните фирми от ВПК и други търговски организации ще доведе до редица преимущества и подобряване на условията на труд в предприятието:
Иванка Иванова - председателя на СС КНСБ: "Днес ние срещаме разбиране от страна на държавата в тази посока затова и ние приветстваме тази идея тяхна и настояване наистина даване на възможност за работа без посредници. Очакваме по този начин да бъде увеличена печалбата, в следствие на което ще има повече средства в предприятието, което ни дава възможност да модернизираме фабриката, да увеличим заплащането на труда".
Димитър Атанасов - председател на СС Подкрепа: "В момента предприятието не набира нови работници, това си е тяхно решение ние не можем да се месим двата синдиката, но имаме уверение, че няма да мине много време и ще започнем да набираме отново нови работници".
В момента във ВМЗ Сопот работят 4600 работници.