Производителите излязоха на спонтанен протест и блокираха подбалканския път София - Бургас. Причината е ниската изкупна цена на розовия цвят и това, че днес преработвателите са отказали да го изкупуват. Земеделците разсипиха тонове розов цвят по пътя и поискаха гарантирана изкупна цена не цвета не по-ниска от 2.50 за кг. Розовите насаждения около Розино са над 1000 дка:
"Твърдо казваме, че има картел, не може тези хора да си играят със съдбите на хората, с хляба на другия....."
"Нашият район очаква този период, за да натрупа някакъв малък капитал за зимата, за да може да си изхранват семействата. Моят съпруг 17 години е без работа. Има 2 дка денем и нощем е там".
"Днес всичко е загуба стотици хиляди лева е загубата"
"Станахме в 4.30 - 5, за да берем рози и да плащаме на берачите, сипвай розата какво гледаш - това е пара, това е пара..."
" Младежите не се връщат в България, а отиват в чужбина, а защо да се връщаме като унищожаваме и няма работа реално".
Заместник кметът на Розино посочи, че държавата трябва да вземе мерки по отношение на розопризводителите в противен случай отрасъла е обречен:
Ангел Шаламанов - кмет на Розино: "В момента има около 20 тона розов цвят, който стои в чувалите и ще се хвърли, но не само днешния труд ще се хвърли утре това, което не е обрано, утре този цвят побелява, утре този цвят, ако го наберат изкупвача няма да го купи, утре пак губят .Това значи, че розовата реколта в Розино е загинала".
Розопроизводителите посочиха, че ако исканията им не бъдат чути са готови да обявят гладна стачка и да протестират пред Народното събрание. Те казаха, че ще останат на подбалканския път целия ден. На място вече пристигнаха екипи на полицията, за да регулират движението.