Пациенти и лекари от Карлово са силно притеснени за съществуването на общинската болница, след като на редовна сесия общинският съвет не освободи управителя на лечебното заведение. Председателят на местния парламент поиска оставката на д-р Христо Пелев заради лошото финансово състояние и масовото напускане на лекари и медицински сестри през последната година и половина. Въпреки, че повечето от присъстващите общински съветници гласуваха за освобождаването на сегашния управител, предложението не събра нужните 17 гласа, които представляват 50 на сто плюс един от общия брой съветници 33. Ден след решението на общинския съвет местните хора посочиха, че основен проблем на болницата е липсата на достатъчно медицински персонал. За повечето от пациентите е невъзможно да се лекуват в най-близкия до Карлово град - Пловдив:
Петко Петков - пациент: "Иначе апаратура имат, няма доктори, няма лекари, сестри няма. Като няма умираш бе, то е проста работа умираш, то това им е целта -хората пенсионерите да умрат, младите да бягат..."
Стефан Богданов: "Ако трябва да се лекувате в Пловдив, ще имате ли тази финансова възможност?- пенсионер с 300 лева пенсия кой може да иде да си го позволи там. Повечето хора нямат възможност? - не повечето, 99 %".
Лекари и медицински сестри алармираха, че почти всички отделения вече работят на санитарния минимум:
Д-Р Анета Милушева - завеждащ инфекциозно отделение в МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово: "Един човек още като напусне ще бъде невъзможно график да бъде направен, между другото са напуснали 2,5 сестри в последните месеци има такава вероятност да напусне още една сестра..."
Според някои от лекарите и пациенти причината за напускането на медицински персонал от болницата е лошото финансово състояние в което тя се намира в момента и в начина по който се управлява:
Теодора Дидова - пациент: "Явно не върви в добра посока управелението на болницата, за да се достигне дотук..."
д-р Нася Димитрова - детски лекар: "Достатъчно пъти сме коментирали, че трябва да се преразглеждат намаляване на разходите в болницата като цяло, обективна оценка за оптимизация на медицински - не медицински персонал".
Управителят на болницата посочи, че към момента има две заявления за напускане от медицински сестри и, че очаква финансова помощ от общаната в размер на 130 хиляди лева, за да може да бъде изплатен извънредния труд на персонала за последните три месеца. Според него и кмета на Карлово Емил Кабаиванов причините за проблемите на болницата се отнасят до всички общински болници. Причината според тях се дължи на лимитираните бюджети и ниските цени на клиничните пътеки.