Общински съветник от Карлово иска да бъдат сменени имена на местности с обществено - историческо значение в общината от турски на български език. Местната власт предстои да направи допитване до населението. Предложението на общинския съветник Андон Андонов ще бъде внесено за разглеждане на заседание на местния парламент през април:
Андон Андонов - общински съветник от НФСБ: "Никой не е питал българския народ дали иска, дали е съгласен тези имена да се наричат с турски наименования, тези местности, така че бих казал това е нещо, което на нас ни е отнето насилствено и ние сме длъжни да си го върнем".
Кметът заяви, че е съгласен с предложението, но смята че трябва да се направи допитване до жителите на община Карлово:
Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: "Да обявим общоградско допитване на кои местности биха желали нашите съграждани имената да бъдат сменени и с какви".
Председателят на общинския съвет определи идеята за патриотична, но подчерта, че като административен акт това би довело до объркване на хората:
Теодор Шойлеков - председател на ОбС Карлово: "Който според мен на този етап би създал неудобство на хората, това е един чисто психологически момент, хората са свикнали с тези местности. Това е свързано с промяна на личните карти, с промяна на нотариалните актове и смяната трябва да стане постепенно".
Някои от местните жители изразиха несъгласие да бъдат сменени имената на емблематични местности и обекти в града:
Цонко Цонков: "Сучурум това е падаща вода и някак си по - лошо звучи падаща вода отколкото Сучурум. Бешбунар това има местност не само в Карлово, то има на много места".
Силвия Петрова: "Тия неща са от преди 500 години с тези имена, нали така, можем ли да си изтрием историята по този начин".
Никола Николов: "Ще минат години докато нашите внуци се научат на тези новите имена".
Ако общинския съвет приеме предложението ще бъде сформирана комисия, която ще започне да проучва на кои места трябва да бъдат сменени наименованията.