С кредита ще бъдат погасени просрочени задължения
Общинският съвет Карлово реши да бъде теглен лихвен заем в размер на 5 млн. лева за погасяване на стари и неразплатени просрочени задължения на общината. Решението бе взето на извънредно заседание на местния парламент по предложение на кмета Емил Кабаиванов. Общинският кмет посочи, че задълженията на общината са от 2008-ма заради неразплатени суми към изпълнители, доставчици и частни съдебни изпълнители:
Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: "Към 30.11.2011 са били примерно 2,4 млн.лева, на следващата година т.е. след месец на 1.01.2012 -та общинското образование вече преминава на финансиране в общия бюджет и от там идват стари задължения още 1,7млн.лева, идва решение на арбитраж, което от 300 000 лева задължение към фирмата, която е изпълнила улица Теофан Райнов 2,100 млн.лева..."
Кредитът ще бъде изтеглен за период от 10 години и ще бъде погасяван от местните приходи на общината. Кабаиванов каза, че няма да бъдат повишавани местните данъци и такси. Съветниците от БСП единствено не подкрепиха така направеното предложение:
Манол Манолов - председател на групата съветници в ОбС Карлово: "През следващите 10 години, всички ние мало и голямо ще плащаме тези задължения, защото те идват така както ни беше предоставено от местни приходи. Според нас не са направени всички необходими действия да се изтегли безлихвен заем от държавата, втората причина е, че през последните години г-н Кабаиванов не успява да управлява ефективно публичните финанси".
Някои от жители на общината посочиха, че задълженията трябва да бъдат платени, за да се излезе от дълговата спирала, други изразиха мнение, че това ще се отрази на данъкоплатците. Около 700 хиляди лева годишно общината ще трябва да отделя за погасяване на кредита.