Велошкола " Деца на колела" представлява курс, благодарение на който деца на възраст от 2,5 до над 11 години ще могат да повишат уменията си по колоездене и да изградят култура за безопасно движение в градска среда. Йордан Нечев от Карлово е един от малкото квалифициарани треньори по колоездене в страната, който през последните шест години практикуваше своя опит и умения в столицата. Сега той има амбицията да ги приложи в родния си град, за да може повече деца да се научат да се придвижват безопасно като карат велосипеди:
Йордан Нечев, треньор и председател на сдружение "Зелен път": "Както в София, така и във всеки един град независимо къде е той, придобиването на умения за движение с велосипед е една основа която всеки един трябва да притежава. Заниманията и придобиването на тези умения се осъществява по следния начин има теория има и практическа част и в този смисъл ще бъдат необходими тези два елемента - място на което да осъществяваме теоретичната част и място на което да осъществяваме практическата част".
Според Йордан Нечев района около Карлово е много подходящ за развитието на спорта колоездене и има много млади хора, които вече го практикуват:
Тодор Тодоров: "Точно в нашия регион има много условия както за планинско колоездене, така и за шосейно колоездене. Може да се обикалят хижите, например до х.Рай, Васил Левски, Добрила, Дерменка, навсякъде има пътища наистина с перфектни условия".
Никола Апостолов: Има хора, които да го правят, въпроса е да го искат и да го правят. Само желание ли е необходимо? - Само желание, да. А средства?- Средства, според мен всеки може да задели пари за едно колело и за здравето си".
По-малките деца споделиха, че в Карлово и района няма нито една велоалея, а в училищата дори отсъстват стойки за велосипеди:
Делко: "Подпираме ги на някои стени и дървета. В твоето училище има ли стойки за велосипеди? - Не, но с моите ученици много искаме да сложат някаква стойка, за да ходим на училище с колелета".
Според председателя на общинския съвет, който е запален колоездач и организатор на редица спортни събития през годините, заради липсата на велоалеи, най практикуван и безопасен за шосейното колоездене е пътя Карлово- Дъбене до пречиствателната станция на Сопот:
Теодор Шойлеков, председател на ОбС Карлово - "Пътя наистина е много удобен, самия път е доста дълъг, няма надолу или нагоре да се качва пътя, което все пак е важно за велосопедния спорт. С игурен съм, че ако се направят велоалеи и между отделните села първо ще стане доста по-безопасно, второ това ще стане начин на придвижване и ще видите колко хора ще се решат да потеглят с велосипеди".
Йордан Нечев посочи, че реализирането на идеята повече деца да се научат да карат велосипеди няма как да се случи без подкрепата на общината:
Йордан Нечев: "Както беше за София, така и за Карлово е действително една подкрепа на общинско ниво, именно предоставяне на условия, където да се събираме с децата, където да работим с тях".
Досега само четири общини в страната са създали необходимата инфраструктура и са насърчили чрез своята политика придвижването с велосипеди.