Уникално хоро наречено "Банянски Лазар" извиха жителите на карловския град Баня днес. Хорото се играе от незапомнени времена единствено в царския град на трите големи празника - Лазаровден, Цветница и Великден.
Фолклорният танц е уникален, заради специфични стъпки на хорото. То трябва да се води от мъже, а на опашката се хващат жените и децата:
Иванка Близнакова - ръководител на групата "За изворен фолклор" Баня: " На опашката се хващат жените от селото, които запяват не така както обикновено се започва от началото да се пее, а пък ние започваме песните от опашката"..
Хорото се изпълнява бавно и тържествено, а с песните характерни само за Баня се възхвалява възраждащата се природа. Жените са облечени в автентични носии, които са носели техните майки и прабаби:
Иванка Близнакова - ръководител на групата "За изворен фолклор" Баня: "Ние тази носия с особено внимание я пазим защото тя е може би от преди повече от 100 години".
В центъра на уникалното хоро застана кмета на града, тъй като тази година в изпълнението на танца не се включиха мъже:
Стамен Гешев - кмет на Баня: "Днес няма да видим въже на него, с което се ангажирам за следващото хоро дано да успея да навия мои приятели и други съмишленици, така да понаучим и ние така някоя стъпка и да се хванем на това хоро".
Празникът продължи с посещение в местната църква. След това лазарките закичени с венци и цветя обиколиха домовете в града, като пеят обредни песни за всеки член от семейството:
Донка Попова: "Чакам, чакам, най-после дойдохте. Добре дошли сега...."
След изпълнението на песните, домакините даряват лазарките с яйца, пари, лакомства и китка здравец. Вярва се, че къщата в която са влезли лазарките ще бъде честита през цялата година.