Собственикът на фейсбук купува къща в  Свежен (СНИМКА) Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг лудна по българското селце Свежен, а местните хора вече му отправиха покана да ги посети и да им стане съсед, съобщава "България днес". Основателят на социалната мрежа разбра за китното средногорско селище от колегата си Декс Торик Бартон, който посети Свежен преди няколко дни.
Бартон има за цел да проучи предизвикателствата пред обществата в Европа и Щатите предвид глобализацията през последното десетилетие и в частност как помага интернет. Така до него достигнала информацията за всеотдайния кмет на населеното място, станало известно като "селото на бабите с Фейсбук".
Прозвището се появи, тъй като всеки понеделник кметът Христо Енков пуска отчет за дейността си в социалната мрежа, а възрастните хора се оборудваха с таблети, за да следят местните новини и да поддържат контакт с близките си в чужбина. Чуждестранният изследовател публикува в профила си снимки на старинна къща и на църквата, както и информация за развитието на селото - как постовете на кмета се закачат пред кметството и как интернет е спомогнал за връзката между млади и стари.
Възрастните дори си направили групи в социалната мрежа, където споделят спомени. Благодарение на Фейсбук са събрали пари за ремонт на храма, както и подаръци за Коледа.
"Чудесна история. Благодаря, че я сподели", написа Марк Зукърбърг. Към него веднага заваляха предложения да сподели историята с половинката си Присила, както и покани за гостуване на семейството им. Свеженци веднага се заканиха да ги посрещнат с местните специалитети барабой (картофи, на диалект - бел. авт.) с ориз, фалшив заек и тестеното ястие ушмер.
"Защо да не купи някоя къща в селото и да ни стане съсед?", коментират оживено бабите в старинното селище. Те се надяват, че така селцето, основано през XIV век, може да върне предишната си слава и отново да закипи живот в него. Някога населението е достигало към 5 хил. души, а сега там живеят едва 180.
От 1200 къщи след опожаряване през Априлското въстание остават само 100, които са обявени за паметници на културата. Възрастните хора разчитат, че със споменаването на Свежен пред основателя на Фейсбук може отново да се върне предишната му слава.
"Това е невероятно - Марк Зукърбърг да чуе за Свежен и кмета му Христо Енков! Нямам думи да опиша колко горда съм с баща си", написа дъщерята на селския първенец в социалната мрежа. Кристин благодари на Декс Торик Бартон, че е споделил впечатленията си от посещението си по вълнуващ начин, който трогна и Зукърбърг - една от най-влиятелните личности в света в наши дни.
В социалната мисия вярва и техническият предприемач Боян Бенев, който планира да възстанови фурната в Свежен. На снимка във Фейсбук се вижда помещението, което сега представлява почти руина.
"Ще имаш много работа, човече", коментират последователи. Те приветстват съживяването на малките населени места благодарение на технологиите и социалните мрежи.

За мнозина читатели тази статия, ще бъде странна, затова посетете официалният профил на посетителят Dex Torricke-Barton
trafficnews.bg