Няколкодневен студен период със сняг, студено време и виелици започва от утре. Днес ще бъде облачно. Слаб сняг ще превали на места в планините и северните райони.
Температурите ще бъдат от нула, един градус на места в североизточните райони до 8, 9 в крайните южни части на страната.
Ще духа слаб вятър от изток-североизток.
Утре ще остане облачно. Възможни са временни разкъсвания на облачността. Температурите сутринта ще са от около нула до 3, 4 градуса, а дневните - от 4 до 9, в крайните южни райони до около 10 градуса.
Превалявания са възможни в крайните североизточни и югозападни райони.
Привечер срещу неделя вятърът от североизток ще се усили и с него ще започне да нахлува много студен арктичен въздух с произход от ледените акватории на Северния Ледовит океан.
Ще завали в цялата страна, като на повечето места валежите ще бъдат от сняг, освен в ниските части на Горнотракийската низина, където все още ще превалява дъжд и мокър сняг, предава Дир.бг. Температурите в неделното утро ще бъдат от минус 5 в североизточните райони до 3 градуса на югоизток.
Дневните стойности ще са от минус 3 на североизток до плюс 2-3 градуса. Сняг ще превалява на много места в страната, освен крайните северозападни и източни райони. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, в Северозападна България - от северозапад. През нощта срещу понеделник сняг ще вали в цялата страна и ще се образува почти повсеместна снежна покривка.
Ще духа умерен вятър от североизток, който в Северна България ще образува навявания и преспи. Минималните температури в Северна България в понеделник ще бъдат от минус 9 до минус 5, а в южните райони от минус 4 до минус 2.
През деня снеговалежите ще продължат. Дъжд или мокър сняг ще вали само в източната част на Горнотракийската низина. Максималните стойности ще бъдат от минус 7 до минус 2 в северните райони и от минус 3 до плюс 2 в Южна България. Във вторник и сряда ще остава студено, с минимални температури от минус 9 до минус 2 и дневни от минус 5 до плщс 1-2 градуса. Във вторник преваляванията временно ще отслабнат, но в сряда отново ще вали в цялата страна.
От неделя включително, до средата на следващата седмица времето в планините ще бъде опасно за туризъм и ски. Ще бъде ветровито и много студено, с висока лавинна опасност.
Постепенно подобрение на времето ще настъпи към четвъртък, когато валежите на повечето места ще спрат и ще започне повишение на температурите.
Според предварителните прогнози, през втората половина на следващата седмица предстои рязко затопляне, особено в южната половина на страната, където дневните стойности ще преминат 15 градуса. Повече подробности очаквайте в следващите дни.