Синдикатите на ВМЗ ще блокират пътища, ако не бъде оттеглено намерението за приватизация Блокади на пътища ще има, ако не бъде оттеглено намерението за приватизация на ВМЗ-Сопот. Няма да си дадем предприятието за жълти стотинки. Това обяви пред Радио Пловдив Димитър Атанасов, лидер на организацията на КТ „Подкрепа“ в оръжейното предприятие.
То е записано в тригодишната бюджетна прогноза за развитие на страната, която е качена на сайта на Министерството на финансите за обществено обсъждане.
Двата синдиката ще изчакат няколко дни.
„Но сме единни и категорични. Ще има протести, ако намерението остане. Това е някаква дивотия. Тъкмо предприятието тръгна напред. Издължават се пари, назначават се нови хора на работа. Нямаме обяснение защо се прави това предложение. Явно е някаква игра на нечистите сили в България“, коментира Димитър Атанасов.
Синдикатите са категорични, че финансовото състояние на оръжейния завод не налага продажбата му.
Димитър Атанасов подчерта, че ако има държава, ВМЗ-Сопот отново ще бъде включен в забранителния списък за приватизация.
В официално становище на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол се казва, че съобразявайки се със становището на министъра на икономиката, агенцията не е предвидила осъществяването на приватизационна процедура за продажба на ВМЗ ЕАД нито през тази година, нито през следващата 2017 година.
Не са предприети никакви действия в тази насока и предприятието не е включено в Плана за работа на Агенцията за 2016 година. Директорът на ВМЗ-Сопот Иван Гецов смята, че няма опасност дружеството да бъде приватизирано след 2017 година.